Britské námořnictvo je podle tamních poslanců slabé. Nedokáže prý ochránit Spojené království

Spojené království nemá válečné lodě, které by mohly adekvátně čelit současným bezpečnostním hrozbám. S kritikou početního stavu Královského námořnictva přišli členové Poslaneckého výboru pro obranu. Ti varují, že by současná flotila nedokázala Británii uspokojivě ochránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší francouzská letadlová loď Charles de Gaulle

Největší francouzská letadlová loď Charles de Gaulle | Foto: U. S. Navy

Poslanci se ve zprávě, která má čtyřiačtyřicet stran otřeli také o problematiku ohledně vývoje moderních torpédoborců typu 45.

Ty měly být pýchou Královského námořnictva, jenže jejich motory nevydrží dlouhodobé nasazení v teplých mořích. V doporučení poslaneckého výboru se píše, aby se zodpovědně naplánovalo a zrealizovalo zavádění nových fregat do služby. Ty stávající se totiž budou muset odepsat mezi lety 2023 a 2035.

Ruská flotila míří do Sýrie. K letadlové lodi se údajně připojily i atomové ponorky

Číst článek

Podle předsedy výboru Juliana Lewise je Královské námořnictvo v současnosti pod kritickým početním stavem, kdy by nebylo schopné plnit ani hlavní úkoly na mezinárodní scéně. Británie navíc nemá ve své činné službě jedinou letadlovou loď. Ještě před deseti lety přitom měla tři.

Britské ministerstvo obrany se brání tím, že investuje desítky miliard liber právě do dvou nových letadlových lodí a ponorek. Celkově prý Královské námořnictvo v dohledně době početně posílí.

Jiří Hošek, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme