Maturita z matematiky bude povinná od roku 2021 jen pro gymnázia. Odborné školy budou mít odklad

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) rozhodla, že maturita z matematiky bude v roce 2021 povinná pouze pro studenty gymnázií a lyceí. Na odborných školách začne o rok až dva později. Týkat se vůbec nebudou uměleckých, zdravotnických a sociálních oborů, řekla ministryně na tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová

Kateřina Valachová | Foto: Filip Jandourek

Když byla schvalována novela školského zákona, která obsahovala mimo jiné také povinnou maturitu z matematiky, počítalo se s tím, že od roku 2021 bude tato zkouška povinná pro asi šest desítek oborů, na kterých se vyučuje matematika nejintenzivněji.

Ministryně se ale rozhodla, že na jaře 2021 bude povinná pouze na školách se všeobecným vzděláním, tedy gymnáziích a lyceích. Novou podobu maturit proto stanoví nařízení vlády, které hodlá představit premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) v úterý. Kabinet by pak nařízení mohl schválit v pondělí.

Dril versus samostatnost. V matematice jsou na tom maturanti lépe s naučenými postupy

Číst článek

Valachová předloží vládě dvě varianty, v nichž budou mít střední odborné školy odložený start povinné maturity z matematiky na rok 2022, nebo 2023. „Maturita z matematiky by se vedle uměleckých netýkala také zdravotnických a sociálních oborů,“ řekla.

Odborné asociace chtějí povinnou matematiku ve všech oborech vyjma uměleckých

Hlavním důvodem pro odložení povinných maturit na odborných školách jsou připravované změny financování regionálního školství, které by měly být spuštěny v roce 2018. Podle něj už nebudou školy placené podle počtu žáků, takže nebudou muset bojovat o každého žáka. Nový systém financování by měl také umožnit dělení tříd na výuku matematiky do skupin, což by mělo zlepšit kvalitu výuky, řekla ministryně.

„Obávají se odborné školské asociace a já tu jejich obavu sdílím, že pokud bychom nepropojili změny financování škol, to znamená opuštění počítání hlav a z toho odvozené financování, a start povinné maturity z matematiky, tak by řada rodičů nebo studentů mohla zvolit tu školu, která právě matematiku nemá, a celé by se to mohlo otočit proti podpoře přírodních věd,“ řekla Valachová na tiskové konferenci.

Odborné asociace by uvítaly, kdyby povinná maturita z matematiky byla na všech oborech s výjimkou uměleckých. Řekl to předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček na tiskové konferenci. Valachová se ale cítí být zavázána tím, jak ministerstvo argumentovalo při projednávání novely v Parlamentu. Sněmovna ji na jaře schválila přehlasováním prezidentského veta.

Maturanti z matematiky nejčastěji propadávají

Předseda školských odborů František Dobšík vnímá změnu jako výsledek jednání. „Je to výsledek určitého kompromisu jednání mezi asociacemi, sociálními partnery a slibem, který dala před projednáváním zákona paní ministryně ve sněmovně poslancům, že to asi nebude úplně všechno naráz, že to bude mít nějaký nástupový vývoj, a takto to bude předkládat do vlády,“ vysvětlil.

Školství chce znovu zavést mistrovské zkoušky, mají navrátit hrdost k řemeslu

Číst článek

O zavedení povinné maturity z matematiky měli velký zájem zaměstnavatelé sdružení ve Svazu průmyslu a dopravy. Bývalý ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) ji chtěl spustit už v roce 2019, ale Valachová to odložila.

Z matematiky propadá nejvíce maturantů. Studenti středních škol, kde bude zavedena, budou povinně maturovat ze tří předmětů. Vedle českého jazyka a matematiky to bude ještě cizí jazyk.

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme