Praha bude vymáhat po Bémovi a bývalých radních škodu kvůli opencard

Pražští radní v úterý schválili podání žaloby na vymáhání škody v kauze opencard po někdejších radních hlavního města včetně bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Žaloba má vést ke stíhání politiků zodpovědných za kauzu červené karty na MHD, potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání o tunelu Blanka na Magistrátu hl. m. Prahy, Pavel Bém

Jednání o tunelu Blanka na Magistrátu hl. m. Prahy, Pavel Bém | Foto: Filip Jandourek

Karta opencard stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Od letošního března ji začalo město nahrazovat novou kartou Lítačka.

„Jedná se o složitý problém a úřad ji řeší více než rok. Dnes radní rozhodli o podání žaloby na náhradu škody," řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Radní uložili ředitelce magistrátu Martině Děvěrové, aby žalobu ve spolupráci s úředníky a právními poradci dopracovala. Při tom bude určena výše škody. V médiích se dříve objevila informace, že Praha žalobu musí podat do letošního 5. prosince, jinak nebude mít nárok škodu uplatňovat.

Za krach opencard můžou mí nástupci, zastavili její rozvoj, píše exprimátor Bém

Číst článek

„Dříve avizovaná lhůta neodpovídá závěrům naší právní kanceláře. Škoda vzniká až od momentu prodražení," řekl Hofman. Konkrétní datum, od kdy prodražování začalo, neuvedl.

Kdy bude znění žaloby dokončeno, není jasné. Podle Hofmana rada ředitelce uložila dva takzvané kontrolní termíny. „Jeden z nich je ke konci letošního roku, druhý k 31. březnu 2017," řekl.

Kartu opencard si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujících. Projekt byl schválen právě v éře Béma. Od letošního března Praha vydává kartu Lítačka, která opencard postupně nahrazuje - nové opencard se už nevydávají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme