Chlor a yperit. Islámský stát použil za dva roky chemické zbraně více než padesátkrát

Islámský stát použil od roku 2014 v Iráku a Sýrii chemické zbraně nejméně dvaapadesátkrát, jen devatenáctkrát k tomu došlo v oblasti druhého největšího iráckého města Mosul a jeho okolí. Vyplývá to z nové analýzy společnosti IHS Markit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mluvčí Islámského státu Abů Muhammad al-Adnani

Mluvčí Islámského státu Abů Muhammad al-Adnani | Foto: video Islámského státu

Podle analýzy rovněž existuje obrovské riziko, že by ozbrojenci mohli nebezpečné chemikálie znovu použít proti civilistům v Mosulu, kde v současné době islamisté vedou již více než měsíc obranný boj proti ofenzívě irácké armády a severoiráckých kurdských milicí.

Irácké město, které islamisté získali pod svou kontrolu již v roce 2014, bylo údajně centrem výroby chemických zbraní pro radikální organizaci. Experti se nicméně domnívají, že ozbrojenci ještě před bitvou o Mosul přesunuli veškerý materiál a odborníky do sousední Sýrie. V Mosulu prý byl s největší pravděpodobností použit chlor a yperit.

Bojím se, že finální boj o Mosul budou hrozná jatka, říká válečná zpravodajka Lenka Klicperová

Číst článek

Z jakých údajů a zdrojů analytici vycházeli, není jasné. Společnost IHS Markit se sídlem v Londýně poskytuje analýzy z finanční i bezpečnostní oblasti podnikové sféře i světovým vládám.

O výrobě nebezpečného yperitu islamisty nedávno informoval i šéf Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü. Vzorky analyzované odborníky z OPCW podle něj "naznačily, že látka mohla být vyrobena samotným ISIS". ISIS je zkratkou pro Islámský stát, která bývá někdy používána. Tato látka byla "špatné kvality, nicméně stále škodlivá", dodal s tím, že tento vývoj je velmi znepokojivý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme