Čeští basketbalisté se na ME v Rumunsku utkají i s obhájci titulu ze Španělska

Čeští basketbalisté se příští rok na mistrovství Evropy představí v rumunské Kluži, kde vedle domácího týmu vyzvou Maďarsko, Chorvatsko, Černou Horu a obhájce titulu Španěly. Rozhodl o tom dnešní los. Další tři skupiny se hrají v Turecku, Finsku a Izraeli. Turnaj se koná od 31. srpna do 17. září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Problémy s míči podle basketbalistů zápas se Srby nijak neovlivní

Problémy s míči podle basketbalistů zápas se Srby nijak neovlivní | Zdroj: Reuters

Do play off postoupí čtyři celky z každé skupiny. Vyřazovací fáze se bude hrát v Istanbulu. Češi obhajují sedmé místo z loňského šampionátu.

„Myslím, že jsou těžší skupiny než naše, ale rozhodně to nebude nic lehkého. Rozhodně to není nesplnitelná mise. Pokud budou všichni hráči, zvládneme to,“ řekl trenér Ronen Ginzburg novinářům bezprostředně po losu.

Nakonec byl rád, že Češi nebyli nalosováni do jeho rodného Izraele. „Pro mě by bylo skvělé hrát v Izraeli, ale hrát proti podpoře deseti tisíc fanoušků by nebylo nic lehkého. Pro nás je lepší hrát v Rumunsku. I když já si přál hrát ve Finsku,“ dodal kouč.

Výhoda domácího prostředí

Češi vstoupí do turnaje 1. září v souboji s rumunským výběrem. S ním nemají čeští basketbalisté žádnou aktuální zkušenost. Tamní reprezentace je na šampionátu poprvé od roku 1987. Mělo by jít o největšího outsidera skupiny, nicméně domácí prostředí bude jeho výhodou.

Rumuni si jako partnerskou zemi vybrali Maďarsko, s kterým se Češi utkali v roce 2014 v kvalifikaci o minulý šampionát. Doma vyhráli 66:63, venku ale prohráli 68:83 a málem ještě o postup přišli. Maďarsko se na Eurobasketu představí poprvé od roku 1999. Největší hvězdou týmu je Ádam Hanga.

Češi by se měli o postup prát s Černou Horou, která na předchozích dvou šampionátech skončila na 17. a 21. místě, a s Chorvatskem. To na loňském mistrovství porazili po skvělém výkonu 80:59.

Hráči NBA

Největším favoritem je bezesporu Španělsko, které je nejúspěšnějším evropským týmem posledních let. Eurobasket ovládlo v letech 2009, 2011 a 2015 a v roce 2013 bylo bronzové. Třetí místo obsadilo i na letošních olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Téměř celou sestavu jsou Španělé schopni postavit z hráčů z NBA v čele s Pau Gasolem, jedním z nejlepších evropských hráčů historie. Loni s nimi Češi v přípravě prohráli 68:81.

„Je to Eurobasket. Nikdy nedostanete lehkého soupeře. Španělsko a Chorvatsko jsou velmi silné týmy. Máme ale šanci opět na Eurobasketu udělat výsledek. Jsem s losem poměrně spokojený. Maďarsko ukázalo, že hraje dobrý basket, mají dobrou ligu a sami ze zkušenosti víme, jak je to proti nim těžké. Jsem však optimista,“ řekl k soupeřům Ginzburg.

Los mistrovství Evropy basketbalistů 2017:
Skupina A (Helsinky): Finsko, Island, Francie, Řecko, Slovinsko, Polsko.
Skupina B (Tel Aviv): Izrael, Litva, Itálie, Gruzie, Německo, Ukrajina.
Skupina C (Kluž): Rumunsko, Maďarsko, Španělsko, ČR, Chorvatsko, Černá Hora.
Skupina D (Istanbul): Turecko, Rusko, Srbsko, Lotyšsko, Belgie, Velká Británie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme