Google v Česku postihl rozsáhlý výpadek. Omlouváme, zjistíme, co za to mohlo, vzkázal

Internetová společnost Google zaznamenala rozsáhlý výpadek v České republice. V úterý podvečer vypadlo spojení největšího internetového vyhledávače a s ním přidružených serverů jako Youtube. Nefungovaly ani internetová schránka Gmail nebo sdílené Dokumenty Google. K postupnému obnovování spojení došlo po deváté hodině večerní. Podle vedení společnosti je systém opět funkční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výpadek Googlu na českém území

Výpadek Googlu na českém území | Foto: Google

„Jsme si vědomi, že uživatelé v Česku a na Slovensku měli potíže s připojením,“ řekl Zpravodajskému webu Českého rozhlasu ředitel vnější komunikace Google pro Evropu Peter Barron. „Omlouváme se za výpadek, náš tým se v současnosti snaží přijít na to, co jej mohlo způsobit. Podle našich zpráv by systém už měl být opět plně funkční.“

Podle zjištění Zpravodajského webu Českého rozhlasu se jednalo o výpadek Googlu na území celé České republiky. Problémy se později objevily také v jiných zemích, kromě východu Evropy i na východním pobřeží USA a v menší míře rovněž v Japonsku. Společnost Google se o problému dozvěděla a hledala jeho řešení. Specifika výpadku nejsou přesně známá. Zatím ani není jisté, kdy se podařilo Googlu servery zprovoznit.

‚Padá Google, něco si přej.‘ Český internet po výpadku vyhledávače ovládl vtip

Číst článek

„Výpadek Googlu je s největší pravděpodobností způsobený chybou v konfiguraci sítě na straně Googlu. Z toho, co je zatím známo, si myslím, že to poběží v řádu desítek minut možná několika hodin,“ popsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Zdeněk Cendra, ředitel firmy Peering.cz, která propojuje část českého internetu.

„Výpadek má dopad na všechny služby Googlu, včetně Gmailu, YouTube a dalších webů,“ dodal odborník.

Cendra také poukázal na to, že se v důsledku výpadku snížil traffic na řadě českých webů, na které se uživatelé dostávají právě přes Google.

Výpadek se týkal především České republiky, například v sousedním Polsku se problémy neobjevily. „Google i YouTube tady fungují normálně. Na twitteru se také o žádném výpadku v Polsku nepíše,“ hlásil z Varšavy spolupracovník Zpravodajského webu Českého rozhlasu Filip Harzer.

Americký internetový gigant Google má přes 70 poboček ve více než 40 zemích na světě. Česká pobočka firmy nyní zaměstnává zhruba 30 lidí, tržby se loni zvýšily o 15 procent na 239 milionů korun a zisk zůstal na zhruba deseti milionech.

Současná mapa výpadků společnosti Google. 22.11.2016 | Foto: Google

Anna Jadrná, Jan Řápek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme