Státní zástupce obžaloval exšéfa kriminalistického ústavu. I přes obvinění zůstává ve funkci náměstka

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého ředitele Kriminalistického ústavu Praha Pavla Koláře. Podle generální inspekce zneužil své pravomoci, když svého tehdejšího náměstka nepotrestal za dopravní nehodu. Trestní stíhání Koláře, který v současné době působí na ústavu jako náměstek, ale policejnímu vedení nevadí. Ve funkci i přes obvinění zůstává dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu

Pavel Kolář, ředitel Kriminalistického ústavu | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Mohu potvrdit, že v této věci je stíhána jedna osoba, a to pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby," uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, jde o bývalého ředitele ústavu a současného náměstka Pavla Koláře.

"Státní zástupce podal (v pondělí) obžalobu k soudu," doplnila ještě mluvčí.

Ve funkci i přes obvinění

Zpravodajský web Českého rozhlasu má k dispozici návrh na předžalobní opatření, který detailně popisuje Kolářův údajný prohřešek.

Totiž: v době, kdy byl ještě ředitelem kriminalistického ústavu, měl jeho tehdejší náměstek Marek Kotrlý dopravní nehodu. Podle policie nedal v lednu 2015 v pražských Vršovicích na křižovatce přednost v jízdě. Pro možné spáchání přestupku dostal incident k vyřešení právě Kolář coby jeho nadřízený.

"Toto správní řízení vedl účelově takovým způsobem, aby úmyslně plukovníka Kotrlého ze zavinění této dopravní nehody vyvinil a správní řízení proti němu zastavil," stojí v šestistránkovém dokumentu. Kolář řízení ukončil s tím, že se vina Kotrlého neprokázala. "(Kotrlému) způsobil neoprávněný prospěch tím, že mu za předmětnou dopravní nehodu nebyla udělena žádná sankce (...) a druhého účastníka nehody poškodil v rámci hmotné škody vzniklé na jeho vozidle."

Jak přitom dále vyplývá z dokumentu, Kolář dopravní nehodu konzultoval s metodickými pracovníky kriminalistického ústavu i Policejního prezidia. Ti všichni mu "jednoznačně řekli, že vidí vinu na straně pana Kotrlého," napsali policisté.

Dopravní nehoda
Podle dopravní policie vyjížděl bývalý náměstek Kotrlý z křižovatky ulic Vršovická a Kodaňská a výjezdu z obchodního centra Eden v Praze, kde ale nerespektoval červený signál "Stůj". Vjel do křižovatky, kde se střetl s jiným vozem.
Věc byla pro řešení předána na Policejní prezidium, které ji zase postoupilo řediteli kriminalistického ústavu Kolářovi. Na jeho nečinnost si v dubnu 2015 stěžoval poškozený účastník dopravní nehody. Kvůli tomu, že o viníkovi stále nebylo rozhodnuto, mu pojišťovna nechtěla uznat škodu na autě.
Rozhodnutí vydal Kolář až v září, kdy řízení odložil, v lednu letošního roku ho pak zastavil úplně. V tu dobu se už o celou záležitost zajímalo Policejní prezidium, a to kvůli další stížnosti, kterou jim opět adresoval poškozený účastník nehody.

Kolář se k celé situaci na dotaz Zpravodajského webu Českého rozhlasu odmítl vyjádřit. Už dříve však na policii uvedl, že se snažil nehodu řádně objasnit. Podle policie ale naopak "neprovedl jediný úkon", který by k objasnění nehody směřoval.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se v průběhu vyšetřování obrátil na kriminalistický ústav s dotazem, zdali s ohledem na trestní stíhání bude obviněný náměstek Kolář postaven mimo službu. Podle mluvčí Petry Srnkové ale "nenastala taková procesní situace, aby muselo být přijato kázeňské či jiné personální opatření."

A postavit Koláře mimo službu se současný šéf ústavu Ľuboš Kothaj nechystá ani po podané obžalobě. O té prý na ústavu zatím nevědí.

"Po zvážení konkrétní situace a odborných stanovisek (ředitel Kothaj) nenaznal, že by zákonné podmínky byly naplněny, jinak by ke zproštění zcela jistě přistoupil. V dané věci ovšem přijal personálně-organizační opatření, která se týkají interních záležitostí," doplnila mluvčí Srnková.

Ľuboš Kothaj, ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR | Foto: Jan Bartoněk

Ľuboš Kothaj, ředitel Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR

A obviněný Kolář nevadí ani policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému, podle kterého jsou prý postupy ředitele kriminalistického ústavu v souladu se zákonem. "Ze strany Policejního prezidia tedy není důvod přijatá opatření a postupy jakkoliv rozporovat a zároveň je také jakkoliv více komentovat," vzkázal přes mluvčího prezidia Jozefa Bocána.

Bývalý náměstek Kotrlý už za dopravní nehodu být potrestán nemůže. Případ uzavřelo ministerstvo vnitra s tím, že marně uplynula lhůta pro projednání věci.

Experimenty na vlastní kůži

Policie se případem začala zabývat na konci ledna letošního roku. Na funkci ředitele kriminalistického ústavu rezignoval Kolář na vlastní žádost o dva měsíce později. Obvinění si od policie vyslechl letos v červnu.

Žalobkyně zastavila trestní stíhání podnikatele, který střílel na policisty. Ten bude chtít odškodné

Číst článek

Již při své rezignaci ale Kolář odmítl, že by jakkoli souvisela s prověřováním generální inspekce. „Požádal o přeřazení na méně exponované místo čistě z osobních důvodů a já mu vyšel vstříc,“ uvedl tehdy pro server Lidovky.cz bývalý náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube.

Od trestního stíhání neuchránily Koláře ani vlastní „experimenty“. Několikrát si totiž křižovatku, na které jeho náměstek boural, projížděl a pomocí stopek se snažil viníka nehody zjistit. Tento experiment ale podle generální inspekce prováděl sám, jen za přítomnosti svého jedenáctiletého syna.

Kdo je Pavel Kolář
Pavel Kolář se narodil v roce 1959 a vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích. Do kriminalistického ústavu nastoupil v roce 1984, a to právě díky svému zaměření na chemii. V roce 1985 pomohl usvědčit spartakiádního vraha Jiřího Straku. Od roku 2006 zastával funkci zástupce ředitele útvaru pro vědu a zahraniční styky, o čtyři roky později začal ústavu šéfovat. Má negativní lustrační osvědčení a prověrku na stupeň ‚tajné‘.
Zdroj: Policie ČR

Radek Kedroň, Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme