EET na Ostravsku? 'Lidé z Moravskozlezského kraje jsou pracovitější a rychleji plní povinnosti'

Podnikatelé, kterých se týká první vlna eletronické evidence tržeb, už mají jenom týden na vyřízení úředních formalit. Zjišťovali jsme, jak se na to připravují třeba majitelé kaváren nebo restaurací na Ostravsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto)

Elektronická evidence tržeb (EET) (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Profimedia

Už jenom 8 dnů zbývá do zahájení ostrého provozu elektronické evidence tržeb. Od 1.prosince musí tímto způsobem vykazovat své příjmy například majitelé restaurací nebo kaváren. Pokud si ještě nepožádali o úřední přihlašovací hesla, mají na to přesně týden.

Deset dní do ostrého startu EET. Tržby musí od prosince evidovat 40 tisíc podnikatelů

Číst článek

Michal Škoda vede Kavárnu Evžen v Opavě. Na finančním úřadu pro takzvané autentizační údaje ještě nebyl. Ale strach nemá.

„Celých 12 let jedu na registrační pokladně, což znamená, že to pro mě není nic nového. Chce to jen čas,“ okomentoval Škoda.

Lepší průměr

O přihlašovací hesla na Ostravsku požádaly zatím asi tři a půl tisíce podnikatelů - osobně nebo přes počítač. Je to lepší průměr, potvrdila Petra Homolová z Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj.

„Myslím si, že se projevuje, stejně jako v jiných oblastech, že v Moravskoslezkém kraji jsou občané pracovitější, jsou zvyklí rychleji plnit své povinnosti, než v jiných částech republiky. Podnikatelé nemusí rozlišovat, jestli jsou v první, druhé nebo třetí vlně. Můžou už dneska požádat o autentizační údaje,“ řekla Homolová.

‚Kouzelné tlačítko‘ na pokladnách vymaže efekt EET. Účtenku nepošle do centrálního systému

Číst článek

Přihlašovací heslo slouží i k tomu, aby do 1.prosince zapsali všechny své provozovny a nainstalovali do svých pokladen certifikáty. Podnikatel Michal Škoda má v souvislosti s EET jednu, jak sám říká, velkou obavu. Co bude dál s citlivými údaji o tom, kolik čeho prodá.

„Jak budou ta data zabezpečená, kdo k nim bude mít přístup, jestli to potom někdo někomu neprodá, ten to nezneužije. Problém také vidím v možné plynulosti systému jako takového, který se snad později vychytá,“ dodal vedoucí kavárny Evžen.

Finanční úřady v každém případě už prodloužily úřední hodiny a hlavně po neděli čekají mnohem větší nápor.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme