Inspirace na vánoční výzdobu, adventní věnce a kalendáře

23. listopad 2016

Tipy, jak na předvánoční období vyzdobit byt a jak vyrobit originální adventní kalendáře pro děti, zaslala na výzvu pořadu Dámská jízda posluchačka Blanka Příhodová z Písku.

„Pro byt dělám vánoční zátiší, které se skládá ze svícnu, zvonečku, stromečku a vázičky pro větvičku barborky nebo zlatice. Vše je ve stejném stylu,“ popsala. Svícen vyrábí z roličky od toaletního papíru, vázičku z roličky od papírových utěrek, pro zvoneček a stromeček má polystyrenový korpus.

„Vše omotám sisalovým motouzem a na něj tavnou pistolí přilepím různé přírodniny, například žaludy, makovice, šišky různých velikostí, skořápky od pistácií, lískových a vlašských ořechů a červenou jutovou mašličku. Do svícnu vložím svíčku a do vázičky plastovou lahvičku od mléčných nápojů. Stromeček je zasazen do malého zeleného květináčku,“ vysvětlila.

Na dveře domu věší posluchačka Blanka Příhodová klasický adventní věnec z přírodnin. Korpus pokryje větvičkami tůjí, šiškami, suchými kolečky jablek a mandarinek a dozdobí mašličkami.

Adventní kalendář ve tvaru stromečku

Pro vnuky připravila adventní kalendář ve tvaru stromečku. „Je vyroben z velké lepenkové krabice, každá strana je pro jednoho vnuka. Horní část stromku je slepena k sobě, aby se nerozjížděl. Vystřižený stromeček je natřen nebo polepen barevným papírem. Má zelenou korunu, hnědý kmen a zdobí ho žlutá hvězda,“ popsala.

Dárečky na adventním kalendáři jsou v jutových sáčcích uzavřených červenou bavlnkou a v krabičkách od čajů polepených červeným papírem. Uvnitř najdou vnuci Blanky Příhodové sladkosti a hračky. „Dárečky jsou připevněné ohnutým krátkým drátkem, který je do krabice zapíchnutý,“ napsala posluchačka.

Doplnila, že loni vyráběla perníkový adventní kalendář ve tvaru vláčku. „Mašinka s číslem 24 táhla 23 vagonků. Každý měl náklad z potravin, které mají vnuci rádi, například želé, oříšky, tyčinky, zrníčka slunečnice, malé piškoty. Byly přilepeny čokoládou, čísla na vagoncích byla také z čokolády. Jednotlivé perníčky jsem zabalila do celofánu a dala na desku z krabice, na které byly namalované pražce,“ radí Blanka Příhodová a přeje všem posluchačkám Dámské jízdy, ať se jim díla vydaří a prožijí hezký adventní čas.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.