Boj proti terorismu neospravedlňuje omezení svobody tisku a zatýkání tisíců lidí. Merkelová kritizuje dění v Turecku

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje současnou situaci v Turecku za znepokojivou a alarmující. Není možné omezovat svobodu tisku a zatýkat tisíce lidí, ani když bojujete proti terorismu, řekla Merkelová poslancům Spolkového sněmu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová na zasedání Evropské rady (20.-21. října 2016)

Angela Merkelová na zasedání Evropské rady (20.-21. října 2016) | Foto: flickr.com, CC BY-NC-SA 2.0, European Council

Šéfka německé vlády uvedla, že Berlín důrazně odsoudil červencový pokus o puč a postupuje také proti členům Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou. „Ve více než 4000 případech jsme zahájili řízení proti příslušníkům PKK,“ konstatovala Merkelová. Podle ní ale nakonec rozhodují soudy a politici je nemohou ovlivňovat.

Zdůraznila také, že Německo důsledně bojuje proti terorismu. „To ale neospravedlňuje k omezení svobody tisku a k zatýkání tisíců a tisíců lidí,“ poznamenala v narážce na dění v Turecku Merkelová, která se až dosud vyjadřovala k situaci v Turecku po letním pokusu části armády o puč umírněně.

Turecký prezident označil Německo za ráj pro teroristy. Chrání přívržence Gülena, tvrdí Erdogan

Číst článek

Takový postup je podle ní třeba jasně kritizovat. Zároveň ale považuje za nutné pokračovat v dialogu s Ankarou.

Turecko, jehož vztahy s Německem jsou v posledních měsících velmi napjaté, kritizuje Berlín za údajně nedůsledný postup proti teroristům a nedostatečnou spolupráci s tureckými úřady. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno Německo označil za ráj pro teroristy.

Strana kurdských pracujících desítky let bojuje proti tureckému státu za vznik autonomního Kurdistánu. Za teroristickou organizaci ji vedle Ankary považují i Spojené státy a Evropská unie. Turecko však nepostupuje tvrdě jen proti členům PKK, ale zatýká také další prokurdské politiky nebo novináře kritické vůči vládě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme