Česká kina na týden zaplaví francouzština. 19. ročník Festivalu francouzského filmu zahájí snímek Tanečnice

23. listopad 2016

Drama o ukradeném tanci dnes v Praze zahájí každoroční podzimní filmovou událost – Festival francouzského filmu. Na jeho devatenáctém ročníku čeští diváci uvidí víc než 50 snímků. Festival uvede i dvanáct českých předpremiér. Budou k vidění milostná i společenská dramata, komedie i animované filmy komedie. Některé snímky zabodovaly na letošním festivalu v Cannes.

Ve filmu Tanečnice se potkávají slavné postavy začátku dvacátého století – dvě americké tanečnice Loïse Fullerová a Isador Duncanová. Drama o krachu jedné a hvězdném vzestupu druhé natočila debutující režisérka Stéphanie di Giusto. Ta dorazí i na slavnostní zahájení Festivalu francouzského filmu v pražském kině Lucerna.

Čtěte také

K dalším filmů, které diváci na festivalu uvidí, patří Kameny bolesti. I ten měl na letošním festivalu v Cannes úspěch. Čeští diváci herečku Marion Cotillard znají nejčastěji z filmu Edith Piaf. Za roli slavné šansoniérky dostala v roce 2008 Oscara. To ale nebudou jediné předpremiéry.


Den po pražském a brněnském zahajovacím večeru začne Francouzský filmový festival i v Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. Během týdenní přehlídky diváci v česku uvidí jedenapadesát snímků.

„Také bych ráda upozornila na snímek Spravedlnost pro mou dceru,“ připomíná Tereza Jiravová z Francouzského institutu v Praze. Kromě hraných snímků je část programu Francouzského filmového festivalu věnována třeba i animovaným filmům.

Očekávanou předpremiérou je romantický film Červená želva, kterému diváci porozumí i bez znalosti francouzštiny – vůbec se v něm nemluví.

Podívejte se na trailer filmu Kameny bolesti:

autor: stk
Spustit audio