Pán Pražského hradu Mynář. Vojáci mu musí salutovat a zavírat bránu, aby ho nerušil provoz

Mezi členy Hradní stráže se šíří nespokojenost. Kancléř Vratislav Mynář vydává sporná rozhodnutí, která se jim nelíbí. Zdroj z Hradní stráže tvrdí, že rozhodnutí jsou kancléřovy osobní rozmary, píše portál Aktuálně.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Zavedení policejních kontrol u vstupu do Hradu není jedinou kritizovanou změnou, která byla v poslední době zavedena v sídle prezidenta. Členové Hradní stráže se pozastavují nad různými zmatečnými nebo nelogickými příkazy z „vyšších míst“.

Jedno z nich je třeba rozhodnutí kancléře Vratislava Mynáře nechat celou noc zavřenou východní bránu u Černé věže, ke které denně chodí stovky lidí po Starých zámeckých schodech. To způsobuje velké komplikace všem zaměstnancům nebo třeba policistům, kteří jdou na ranní směnu. Nyní musí celý Pražský hrad obejít.

Ovčáček nevybočuje z prezidentových názorových rámců, řekl Mynář. Vypracuje si ale analýzu

Číst článek

„Já nejsem klíčník,“ řekl v úterý portálu Aktuálně.cz Mynář. „Všechny brány Pražského hradu jsou uzavřeny v době jeho vojenského střežení, tedy i brána na Opyši. Doba vojenského střežení platí od 22.00 do 6.00 hodin," vysvětlil kancléř.

Vojáci musí kancléři otevírat Jelení příkop

Podle zdroje z Hradní stráže je důvod uzavření brány úplně jiný. Mynář totiž bydlí v domě u východní brány a změnu si vyžádal i proto, že je v místě velký provoz.

Není to poprvé, co Hradní stráž musí řešit neobvyklé požadavky prezidentova kancléře. Před časem musela stráž otevřít uzavřený Jelení příkop, aby si do něj mohl jít Mynář zaběhat. „Zavolalo se nám, že tam půjde, tak se tam poslal vojáka, aby mu otevřel a kancléř si tam mohl zaběhat,“ potvrdil člen Hradní stráže.

U katedrály sv. Víta bezpečnostní rámy nebudou. Zůstanou rentgeny a skenery u vstupu do Hradu

Číst článek

Kancléř se ale brání, že do Jeleního příkopu běhat nechodí. Podle svých slov má ale na Pražském hradě „v rámci svých povinností a kontrolních oprávnění umožněn vstup kamkoliv, a to v době vojenského střežení i mimo ni“.

Mynář má manýry jako komunističtí potentáti

A to není jediný sporný rozkaz, který vojáci z Hradní stráže mají. Musí třeba vzdávat poctu, tedy na příklad salutovat, právě Mynářovi. Ten ale na něco takového nemá nárok. Podobnou poctu musejí vzdávat vojáci pouze prezidentovi, ústavním činitelům, zahraničním návštěvám, vysokým důstojníkům a státním symbolům.

Nad Mynářovými požadavky se pozastavuje také bývalý vedoucí prezidentovy ochranky proti dlouhým zbraním Jan Ševčík. „Podobné manýry měli komunističtí potentáti. Dělali si z ochranky či vojáků obyčejné poskoky," tvrdí Ševčík a obzvlášť se pozastavuje nad nařízením vzdávat Mynářovi poctu. „To už je vrchol. Proč by měl voják salutovat civilistovi? Tato čest se přece vzdává vojenské hodnosti, a ne člověku," řekl Ševčík. Podle něj jde v tomto případě o obtížně prokazatelnou šikanu.

Prezident Miloš Zeman přijal členy velení Hradní stráže k 95. výročí jejího založení | Foto: Filip Jandourek

Hradní stráž hlídá u lešení, které už na místě nestojí

Vojáci se ale nepozastavují pouze nad osobními rozmary vedoucího prezidentovy kanceláře. Hradní stráži vadí také neefektivnost a špatná organizace hlídek. Na příklad stále musí hlídat jeden policista a jeden voják na Hradčanském náměstí, aby nikdo nevylezl po lešení a opět neukradl prezidentskou standartu. Lešení už tam ale nějakou dobu nestojí.

Podle vedení Hradní stráže platí veškerá bezpečnostní opatření kvůli teroristickým útokům. „Přijatá opatření jsou řešena systematicky na stupni velení Hradní stráže, a ne každý voják sloužící na Pražském hradě je s těmito opatřeními seznámen komplexně," řekl mluvčí Hradní stráže Jiří Havel.

Pražský hrad nemá problémy pouze s rozkazy z Kanceláře prezidenta republiky nebo se zmatky v Hradní stráži. Podle Aktuálně.cz uvažuje o odchodu třetina nejzkušenějších příslušníků Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky. Nesouhlasí s tím, jak je útvar řízen.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme