Zaorálek se v polovině prosince chystá do Turecka. Zabývat se bude i zadrženými Čechy

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v příštích týdnech vydá na pracovní cestu do Turecka. Předběžný termín je 13. prosince a cesta by podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu měla trvat dva až tři dny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice | Foto: Policie ve městě Şırnak, Mete Sohtaoğlu

Během své cesty se chce ministr zabývat případem nedostavěné elektrárny, kterou do Turecka dodávala česká společnost Vítkovice Power Ingeneering. Na pořad by se během návštěvy měl dostat i případ Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, které v polovině listopadu zadržela turecká policie a čelí obvinění z terorismu.

"Jednat se bude o všem," potvrdil ministr v SMS zprávě Zpravodajskému webu. Cestovat plánuje do hlavního města Ankary. Návštěva Şirnaku na východě země, kde zadrželi dvojici Čechů, podle dostupných informací na plánu zatím není.

Češi zatčení v Turecku. Proces může trvat dlouho, obvinění jsou vážná, říká velvyslanec

Číst článek

Ministr zahraničí doufá, že Turecko dvojici Čechů vyhostí. Diplomacie podle něj pro ně udělá vše, co může. Řešení však nelze očekávat rychle, řekl novinářům ve středu během jednání vlády. Resort podle Zaorálka už podnikl některé kroky, snaží se jednat a "připravit půdu" pro navrhovaná řešení. "Ale sami tady nic nezmůžeme, pokud nebude určitá ochota vyjít vstříc, tak to nebude jednoduché," řekl novinářům. Zadržení si museli být vědomi nebezpečí, která je v oblasti čekají. Markéta Všelichová už byla v minulosti zadržena a nedbala varování diplomacie, dodal.

Situace je podle Zaorálka možná složitější, než by byla u jiných zemí, protože Turecko je spojencem ČR a členem Severoatlantické aliance. "Není možné postupovat jinak než mít zároveň zájem, aby vztahy fungovaly," řekl. Nutné je podle něj jednání a jediným výsledkem může být určitá dohoda. Cesta do Turecka se plánovala dlouhodobě, bez ohledu na aktuální situaci.

ČTK, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme