Statistiky zklamaly, Fillon zvítězil v prvním kole prezidentských pravicových primárek

23. listopad 2016

V případě nedávných pravicových primárek kandidátů na francouzského prezidenta se průzkumy zase jednou mýlily, konstatuje britský týdeník Spectator. Všechny předpovídaly, že do nedělního druhého kola postoupí Nicolas Sarkozy a Alain Juppé, ale s více než 44 % hlasů zvítězil bývalý premiér François Fillon, který stál v čele vlády v době Sarkozyho prezidentského mandátu. Juppého s 28 % nechal daleko za sebou a Sarkozy se umístil jako třetí s 21 %.

Francouzští republikáni uspořádali prezidentské primárky vůbec poprvé. Podle francouzského tisku stranu infiltrovaly tisíce stoupenců levice, kteří uhradili poplatek ve výši dvou eur a podepsali republikánskou chartu, jen aby mohli hlasovat proti Sarkozymu – tak moc levice bývalého prezidenta nenávidí.

Podle ní je úplatný, vulgární a rozděluje národ. V posledních měsících si nadělal další nepřátele, když se snažil odlákat voliče ultrapravicové Národní fronty. Ta měla z Fillonova vítězství nezastíranou škodolibou radost. Podle ní je pravice „ztracená“ a zvolila si člověka, který se za celých pět let v úřadu premiéra nedokázal Sarkozymu postavit.

Le Pennová věří ve zvrat

Byla to první uštěpačnost z mnoha, které Fillona čekají, pokud v druhém kole porazí Juppého. Předsedkyni Národní fronty Marine Le Penové nebude dělat potíže vylíčit Fillona jako placeného člena politické elity, která nikdy nežila ve skutečném světě. Jestli Fillon v neděli vyhraje, Le Penová si dá nepochybně záležet na tom, aby zdůraznila, že Fillon bydlí v luxusním sídle, zámku de Beaucé nedaleko Le Mans.

I když průzkumům dnes věří je blázen, z jedné nedávné ankety vyplynulo, že v druhém kole prezidentských voleb by Fillon nad Le Penovou zvítězil poměrem 57 ku 43 procentům. Le Penová je zřejmě přesvědčena, že do dubnových prezidentských voleb se její podpora zvýší. Fillon ale ještě kandidaturu jistou nemá. Nejprve bude muset v nedělním druhém kole primárek porazit Alaina Juppého. Měla by to být formalita, ale kdo ví? V této nepředvídatelné době si přece nikdo netroufne brát něco za hotovou věc, soudí britský týdeník Spectator.

autor: gzb
Spustit audio