Turecko pokračuje v čistkách, bude žádat vězení pro předsedu prokurdské strany

23. listopad 2016

Turecká prokuratura bude pro zatčeného předsedu prokurdské Lidové demokratické strany Selahattina Demirtaşe požadovat až tříleté vězení. Uvedl to kurdský server Rudaw. Podle něj má být Demirtaş obviněn z „podněcování k nenávisti a vyvolávání nepřátelských nálad“, kterého se prý dopustil v projevu před loňskými volbami. Zatím není jasné, zda se bude stejné obvinění týkat i dalších jedenácti představitelů strany, kteří byli začátkem měsíce zatčeni s Demirtaşem.

Podle obžaloby měl Demirtaşův projev vést k pokusu o pumový útok na redakci časopisu Star v Istanbulu loni v červenci, který údajně zmařily turecké bezpečnostní složky. Demirtaş o měsíc dříve časopis kritizoval za články o předvolební kampani, a tím prý poštval lid proti redaktorům. 43letý Demirtaş byl právníkem v Diyarbakiru, než se stal předsedou prokurdské strany, kterou dovedl až do parlamentu. V loňských volbách získala 15 % hlasů. Právě to je podle mnohých západních komentátorů skutečným důvodem současného zásahu tureckých úřadů proti jejím představitelům. Parlament letos v květnu schválil novelu ústavy, která zbavila poslance imunity, a otevřel tak cestu k likvidaci prokurdské strany, vysvětluje server Rudaw.

Čistky po červencovém pokusu o puč v Turecku pokračují už pátý měsíc. Naposledy v úterý bylo propuštěno z práce dalších 15 tisíc státních zaměstnanců a uzavřeno 375 organizací, včetně devíti médií, píše americký deník New York Times. Celkem tak už zaniklo 129 sdělovacích prostředků. Předtím úřady zadržely 70 akademiků univerzity v Istanbulu a další prokurdské starosty, dodává agentura Reuters. Ze státních služeb muselo už před úterní čistkou odejít na 110 tisíc lidí, včetně soudců, právníků, vojáků, policistů, učitelů, novinářů nebo umělců, a dalších 36 tisíc osob čeká ve vězení na soud kvůli údajnému podílu na puči. Prezident Recep Tayyip Erdogan západní kritiku svého počínání odmítá, obviňuje Západ, že straní pučistům, a mluví o opětovném zavedení trestu smrti.

Zadržení elity a obavy z puče

V posledních dnech vydala istanbulská prokuratura příkaz k zadržení 103 profesorů prestižní technické univerzity Yildiz a většinu pozatýkala hned v pátek. Podle policie byli napojeni na duchovního Fettulaha Güllena který žije v americkém exilu a jehož Erdoan obviňuje z přípravy puče. Koncem, minulého týdne úřady propustily 203 státních zástupců a soudců kvůli údajnému napojení na takzvanou „güllenistickou teroristickou skupinu“ a pokračují v zásazích proti politikům, které obviňují z vazeb na Stranu kurdských pracujících (PKK). Odstranily řádně zvolené kurdské starosty ve 34 městech a nahradily je provládními představiteli, shrnuje turecké čistky Reuters.

Armáda se po čistkách tak zmenšila, že teď hledá přes 30 tisíc nových vojáků, informuje turecký deník Hürriyet. Právě tolik jich propustila po neúspěšném převratu, včetně 118 generálů a admirálů. Turecké úřady však tvrdí, že ani tak velká čistka nenarušila chod armády a její operace, a poukazují na rozmístění tureckých vojáků v Iráku. Podle analytiků je ale vojsko vážně ochromeno a schází mu zejména piloti.

autor: gzb
Spustit audio