1000 lebek a kostí Afričanů objeveno v berlínském skladu. Němci na nich zkoumali rasu

Kosterní pozůstatky obyvatel východní Afriky, na nichž němečtí kolonialisté prováděli rasové experimenty, zůstávají i po více než sto letech v Berlíně. Přes 1000 lebek a kostí leží ve skladu Nadace pruského kulturního dědictví - mezi nimi i ostatky dětí či lidí, kteří se vzbouřili proti německé nadvládě a byli za to popraveni. V úterý o tom informovala stanice ARD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lebky afrických dětí i popravených povstalců leží ve skladu v Berlíně (ilustrační snímek).

Lebky afrických dětí i popravených povstalců leží ve skladu v Berlíně (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Hlavní sklad nadace v Berlíně schraňuje více než tisíc kosterních pozůstatků obyvatel Afriky, uvedla v úterý ARD, jíž se podařilo získat jejich soupis.

Drtivá většina lebek a kostí pochází z někdejších východoafrických kolonií Německého císařství. Celkem 1003 jsou původem z Rwandy, dalších 60 pak z Tanzanie.

Masakry a rasový výzkum

Mezi těmito lidskými pozůstatky objevila ARD i lebky deseti dětí či ostatky povstalců, které odpor vůči německé nadvládě přivedl až na popraviště, kde byli německými vojáky sťati. Jejich lebky, spolu s dalšími, pak armáda odeslala vědcům v Německu, kteří na kostech prováděli rasový výzkum.

Po více než sto letech od pádu císařství zůstávají stovky pozůstatků kolonializovaných Afričanů v Berlíně. Nadace pruského kulturního dědictví, která spravuje státní muzea metropole, na nich však nijak nelpí, naznačují slova jejího ředitele Hermanna Parzingera. Nadace „nemá žádný problém s vrácením těchto věcí,“ prohlásil pro ARD.

Jak připomíná server The Local, Německo už v minulých letech navrátilo do Namibie 20 lebek tamních obyvatel, zmasakrovaných císařskými vojáky během protiněmeckého povstání. Na kosterní pozůstatky pobitých Afričanů sedal dlouhá léta prach v berlínském Muzeu lékařské historie, než je tam v roce 2008 objevila právě ARD. Namibie, jejíž území ovládal Berlín v letech 1884-1915, si pak vyžádala jejich vydání.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme