Policie rozbila mezinárodní gang a zadržela drogy za 216 milionů korun

Česká policie ve středu zadržela čtyři členy mezinárodního drogového gangu. Na vyřešení případu pracovala společně s rakouskou a německou policií. Detektivové za posledních devět měsíců odhalili celou více než padesátičlennou skupinu, která vyráběla, pašovala a prodávala pervitin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pervitin

Pervitin | Foto: Policie ČR

Při raziích bylo zajištěno přes 100 kilogramů drog, jejichž prodejní cena se dohaduje na 216 milionů korun, informovala mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Podle Kudláčkové se ve středu v Česku, Německu i Rakousku uskutečnila závěrečná část operace proti rozsáhlému drogovému gangu.

„Zákroky směřovaly proti drogovým producentům, organizátorům, kurýrům a dealerům organizované skupiny pachatelů," popsala Kudláčková. Čtyřem zatčeným v Česku hrozí za výrobu drog osm až 12 let vězení.

Společný tým má výsledky

Vyšetřování gangu bylo zahájeno na základě poznatků německé strany, které se týkaly vývozu pervitinu z Česka. Prověřování policisty dovedlo k bosensko-albánské skupině, která organizovala výrobu drogy na severu Čech. Zajišťovala také kurýry, vývoz pervitinu do Německa i Rakouska a prodej koncovým zákazníkům.

Policisté všech tří zemí poprvé v historii založili společný vyšetřovací tým, v němž bylo 30 detektivů. Za tři čtvrtě roku zadrželi přes 100 kilogramů pervitinu, kolem tří kilogramů marihuany a stejného množství kokainu. Odhaleny byly dvě laboratoře na průmyslovou výrobu pervitinu.

„Dle prvotních poznatků měly laboratoře produkční schopnost 50 až 100 kilogramů látky na jeden výrobní cyklus, přičemž k výrobě docházelo v týdenních intervalech," podotkla Kudláčková. Pervitin podle detektivů směřoval hlavně do středního Německa a Rakouska.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme