Odsouzená žena už jednou o milost žádala, Zemana přesvědčila až výzva papeže Františka

UVNITŘ DOKUMENTY. Odsouzená žena, kterou omilostnil prezident Miloš Zeman, už jednou o milost žádala. Tehdy však nevyhovovala prezidentem stanoveným podmínkám. Nyní jí pomohla až výzva papeže Františka. Další omilostněnou je psychicky nemocná žena - právnička, která v minulosti provozovala advokátní kancelář. Z projektu výstavby optického kabelu podvodně vylákala peníze. Žena je recidivistkou, dostala 6,5 let vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Miloš Zeman.

Český prezident Miloš Zeman. | Foto: Fotobanka Profimedia

První omilostněná byla odsouzena za zpronevěru více než osmi milionů korun.

„Od listopadu 2004 do března 2008 si ponechávala pro svoji potřebu různé finanční částky jako úhradu faktur v hotovosti za odebrané zboží od zákazníků,“ stojí v přípise ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který poslal prezidentu Zemanovi. Za to ženě soudy uložily trest pět let vězení.

Podle informací z věznice Světlá nad Sázavou, kde odsouzená se svým synem pobývá, se žena chová řádně, má kázeňské odměny a zúčastňuje se i skupinových aktivit. V minulosti trestána nebyla.

Prezident Zeman udělil další dvě milosti. Jednu na žádost papeže Františka

Číst článek

„O syna se ve výkonu trestu řádně stará, na základě vzorného chování jí také bylo několikrát umožněno opustit věznici. Otec dítěte je odsouzené schopen poskytnout rodinné a sociální zázemí,“ stojí dále v dokumentu. Tato vězeňkyně již jednou o milost žádala, ale protože nesplňovala podmínky prezidenta Zemana, ministerstvo její žádost na Hrad nepostoupilo. Pomohla až prosba papeže Františka.

„Zasílám tento podnět na základě komunikovaného požadavku zvláště s ohledem na končící Svatý rok milosrdenství, který je provázen výzvou papeže Františka ke zmírnění či odpuštění trestů pro odsouzené a zlepšení podmínek ve věznicích,“ napsal ještě ministr Pelikán.

Hrad zdůvodnil udělení milosti tím, že žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí, kvůli níž jí byl už několikrát přerušen trest. Uvedl, že ve vězení byla poprvé. Z přípisu ministerstva ale vyplývá, že žena už dříve dostala pětiletý nepodmíněný trest odnětí svobody. V roce 2009 jí pak soudy uložily souhrnný trest za podvod v délce 6,5 roku.

Návrh na udělení milosti by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

„S ohledem na závažnost trestné činnosti by bylo možné uvažovat například o podmíněném uložení milosti," napsal v dopise pro prezidenta ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Z dokumentu dále vyplývá, že odesláním podnětu ke zvážení udělení milosti reagovalo ministerstvo na žádost Hradu, která souvisela s výzvou papeže Františka ke zmírnění či odpuštění trestů pro odsouzené.

Žena, která má titul doktorky práv, nastoupila do vězení v červenci 2014, trest jí tak měl skončit v roce 2020. Podle rozsudku v letech 2000 až 2003 vylákala společně s tehdejším manželem podvodným jednáním 267 000 korun, přičemž se pokusili nelegálně získat dalších 14,5 milionu korun.

Omilostněná podvodnice pobírala od roku 2003 invalidní důchod, nyní pobírá starobní. Ve věznici Světlá nad Sázavou byla umístěna ve specializovaném oddělení pro trvale nezařaditelné osoby. V minulosti prodělala vážnou dopravní nehodu s trvalými následky.

Návrh na udělení milosti by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

ČTK, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme