Pozor na propagandu, varují europoslanci. Má vyvolat strach a rozdělit Evropu

Evropští poslanci ve středu varovali před rostoucím propagandistickým tlakem. Proti Evropské unii ho má uplatňovat Rusko, takzvaný Islámský stát a jiné radikální skupiny. Cílem internetové propagandy je podle nich vyvolávat strach a pochybnosti a evropský blok rozdělovat. Dezinformačním kampaním je třeba čelit nikoli ještě větší propagandou, ale pozitivní komunikací a podporou informovanosti evropských občanů, shodli se europoslanci v usnesení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hacker (ilustrační foto).

Hacker (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Pixabay

Moskva podle zprávy zahraničního výboru parlamentu k propagandě používá agresivně celou škálu nástrojů. Dokument zmiňuje například vícejazyčné televizní kanály jako Russia Today, zvláštní nadace nebo agentury, které poskytují pseudoinformace.

Rusko, Čína, Islámský stát. Úředníci neumí čelit vlivům z ciziny, ukazuje audit

Číst článek

Cílem je prý útočit na demokratické hodnoty, rozdělit Evropu a vzbudit dojem, že státy na východním okraji Unie upadají. Europoslanci také oznámili, že je nezbytné především v postkomunistických zemích zvyšovat povědomí o zločinech komunismu.

Český europoslanec Jaromír Štětina na úterní debatě hovořil o informační válce s Ruskou federací. „Neuvědomujeme si, že slovo může být silnější než raketové systémy nebo stíhací letouny SU-25. Je to hybridní válka, kterou proti nám, proti Evropské unii, vede Kreml. Je to válka, ve které Kreml vítězí," řekl Štětina. Obrana Evropské komise je podle něj slabá, neefektivní a nedostatečně financovaná.

Česko vyhlásilo válku ruské propagandě. Zeman postoje Moskvy podporuje, píše The Guardian

Číst článek

Podle poslance Pavla Poce (ČSSD) je nutnost bojovat proti propagandě vedené islamistickými, ale i jinými radikály, obtížná, ale neoddiskutovatelná. „Tento problém ale nepokládám za srovnatelný se státní propagandou ať už Ruska, nebo kteréhokoli jiného státu s globálními ambicemi," sdělil Poc.

Jeho stranický kolega Jan Keller ale považuje zprávu za nepovedenou a nedůstojnou, a proto hlasoval proti. „Celá zpráva je psána jazykem, který důvěrně známe z období, kdy neexistovalo právo na odlišnost názoru," uvedl Keller. „Zpráva je naplněna podezíravostí vůči těm, kdo si dovolují kriticky uvažovat, a vymezuje se proti všem, kdo se údajně 'schovávají za svobodu projevu'," dodal.

Islamisté se podle poslanců snaží podkopávat evropské hodnoty a vzbuzovat nenávist vůči nim. Vzhledem k tomu, že občané EU jsou hlavním cílem teroristických útoků IS, je podle europoslanců třeba na úrovni členských států více bojovat proti radikalizaci a náborům nových radikálů. Pomoci by podle nich mohla například podpora mainstreamových muslimských duchovních.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme