Češka zadržená v Turecku už mluvila s rodinou. Do vyjednávání ale příbuzní nezasahují

Ministerstvo zahraničí dál pracuje na případu Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, kteří v Turecku čelí obviněním z terorismu. Prioritou je pro úřad momentálně navázání přímého spojení s obviněnými a zároveň jejich propojení s rodinami. To se podle informací Zpravodajského webu Českého rozhlasu v jenom případě už povedlo a Markéta Všelichová už se svou rodinou mluvila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová

Markéta Všelichová | Foto: zdroj: ČT24

Česká diplomacie se nyní snaží o vydání dvojice z Turecka. Čerpat přitom může už ze své předchozí zkušenosti. „Není to první případ Čechů, kteří byli zadržení v Turecku,“ sdělila Zpravodajskému webu Českého rozhlasu mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. Více detailů o předchozím případě ale sdělit nechtěla.

Obvinění, kterým Všelichová a Farkas čelí, přitom minulý týden označil turecký velvyslanec v Praze pro Zpravodajský web Českého rozhlasu za velmi vážná. Ministerstvo zahraničí zatím nehodlá upřesnit, zda už v minulosti případ Čecha obviněného z terorismu řešilo.

Zaorálek se v polovině prosince chystá do Turecka. Zabývat se bude i zadrženými Čechy

Číst článek

Klíčová je však podle Lagronové v podobných případech rychlost. „Jakmile se o obvinění dozvíme, okamžitě kontaktujeme orgány, policii, advokáta a účastníky řízení, abychom věděli od prvního okamžiku, co se přesně děje,“ vysvětluje.

Samotné vyjednávání je podle ní záležitostí diplomacie a rodina se ho neúčastní. „Spolupráce rodiny je důležitá především ve vztahu k obviněným,“ vysvětluje. „Pokud někde skončíte ve vazbě nebo si odpykáváte trest ve vězení, je morálně a psychologicky velmi důležité mít možnost komunikovat s rodinou,“ zdůrazňuje.

"V jednom případě se tak už stalo a obviněná měla možnost komunikovat se svojí rodinou," potvrdila Lagronová, že Všelichová už se svými blízkými mluvila.

Případem se plánuje zabývat i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek během své pracovní cesty do Turecka. Její začátek je naplánovaný na 12. prosince a ministr pocestuje do Ankary. Podle dostupných informací návštěvu Şirnaku, kde dvojici zadrželi, zatím neplánuje.

Podle údajů ministerstva zahraničí bylo ke konci minulého roku ve vazbě nebo ve výkonu trestu v zahraničí zhruba 940 Čechů. Většina případů se týkala drogové kriminality. Jaká je úspěšnost úřadu při dostávání Čechů ze zahraničí domů, ministerstvo upřesňovat nechce. Závisí to podle něj na druhu obvinění i zemi, ve které byli zadrženi.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme