Otec 16letého Jakuba Čecha, který 'porazil' prostějovskou radnici, přijde o místo šéfa kina

Ivan Čech od Nového roku přijde o místo faktického šéfa prostějovského kina Metro 70. Jde přitom o otce šestnáctiletého Jakuba Čecha, který se angažuje v získávání přístupu k informacím a již několikrát o jejich vydání bojoval s prostějovskou radnicí. S informací přišel server HlídacíPes.org.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Čech

Jakub Čech | Foto: Barbora Taševská | Zdroj: Český rozhlas

“Nejsem tak odvážný jako můj synek, je to naštěstí jiná generace, která nezažila všechny ty rituální tanečky. Nicméně onu náhlost řešení v době, kdy se začal veřejně projevovat a poukazovat na různá pochybení, nemohu nevidět, a občasné poznámky nemohu nevnímat. To víte, jsme malé město,” napadá Ivana Čecha spojitost s konáním jeho syna.

Totiž: syn Ivana Čecha Jakub loni vyhrál bitvu s prostějovským magistrátem, po kterém žádal informace. Kvůli údajně nízkému věku mu je ale město odmítlo poskytnout. Místo toho úředníci napsali jeho rodičům. Krajský úřad ale rozhodl, že Prostějov musí Jakubovi odpovědět.

A teď prostějovští radní schválili organizační změnu, která kino od ledna vyjme z magistrátního odboru školství a kultury, ve kterém je Ivan Čech „programovým pracovníkem“. Fakticky tedy kino vede.

Jenže biograf se nově stane samostatnou příspěvkovou organizací a ve výběrovém řízení na jejího šéfa uspěla Barbora Prágerová. V podmínkách bylo mimo jiné vysokoškolské vzdělání, což předem diskvalifikovalo Ivana Čecha.

Mladík upozornil na možný střet zájmů prostějovských náměstků. Teď od něj chtějí peníze za advokáta

Číst článek

Kino už příspěvkovou organizací bylo

Čech pracuje v kině na různých pozicích 15 let. Pamatuje si tedy, že ke změně opačným směrem už došlo před sedmi lety, kdy byla zrušena městská příspěvková organizace a kino přešlo přímo pod magistrát.

“De facto stejní lidé, kteří tehdy rozhodli i o zrušení příspěvkové organizace, provozující i kino Metro 70, tak ti samí lidé v lednu rozhodli, že vytvoří příspěvkovou organizaci, která bude provozovat jen samotné kino Metro 70,” diví se rozhodnutí magistrátu Ivan Čech.

Prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) změny obhajuje. „Kino získá daleko větší prostor a možnost zaujmout návštěvníky novými programy a novými projekty. Věříme, že tento krok bude ku prospěchu diváka,“ vysvětluje Rašková.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme