Američané slaví Den díkůvzdání. Obama uděloval krocaní milosti, Trump vyzval ke smířlivosti

Lidé ve Spojených státech čekají ve čtvrtek hody. Slaví tradiční Den díkůvzdání. Večer tak po celé USA zavoní tradiční krocaní pečínka. Prezident Barack Obama ale při tradiční ceremonii naposledy udělil milost dvěma krocanům a zachránil je tak před pekáčem. Budoucí prezident Donald Trump ve svém prvním svátečním poselství vyzval k jednotě a smíření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento krocan na stole v Den díkuvzdání neskončí. Za pár okamžiků mu bude udělena prezidentská milost v tradičním ceremoniálu v Růžové zahradě Bílého domu

Tento krocan na stole v Den díkuvzdání neskončí. Za pár okamžiků mu bude udělena prezidentská milost v tradičním ceremoniálu v Růžové zahradě Bílého domu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Den díkůvzdání není jen celonárodním svátkem, ale je také příležitostí ke kulinářským hodům. Těm ale letos unikly Tot a jeho vícekrocan Tater z Iowy. Těm v 69. ročníku tradiční netradiční ceremonie v Bílém domě udělil milost.

Přestože je Bílý dům obvykle místem konzervativního vzhledu, státnických gest a důležitých rozhodnutí, na Den díkuvzdání v Růžové zahradě padají vtipy a humorné narážky a hlavní roli zde mají sněhobílý načepýření krocani američtí.

Američané slaví Den nezávislosti, od přijetí slavné deklarace uplynulo právě 240 let

Číst článek

Prezident Obama ocenil omilostněný tým krocanů za odvahu. Prokázali prý, že to nejsou žádná vyjukaná kuřata. Vážněji se pak obrátil Američanům, se kterými se v roli prezidenta za pár týdnů definitivně rozloučí.

„Na Den díkůvzdání bych rád vyjádřil americkému lidu hlubokou vděčnost za důvěru během osmi uplynulých let a neuvěřitelnou laskavost, kterou prokazoval celé mojí rodině. Jménem Michelle, mojí tchyně i našich děvčat, všem chceme velmi poděkovat,” řekl.

Američany toho víc spojuje, než dělí, řekl Obama

Toho na ceremonii doprovázeli dva malí synovci. Jeho odrostlé dcery už po osmé za sebou neměly sílu na tatínkovy špatné vtipy, řekl žertem Obama. Malí chlapci se prý ještě nestihli nakazit washingtonským cynismem.

Akce je oblíbená především mezi dětmi. Malému Evanovi z New Yorku se líbily slovní hříčky a vtipy, Katie z Kalifornie nemohla kvůli návštěvě Bílého domu dospat.

Ohňostroje, průvody i soutěže v pojídání hot dogů. Spojené státy slaví Den nezávislosti

Číst článek

A i když se díkůvzdání nese především v duchu rodinných setkávání a slavnostního hodování nad krůtí pečínkou, brusinkovou omáčkou a dýňovým koláčem, prezident národu připomněl, že právě tento den podle něj ukazuje, že Američany toho mnohem víc spojuje, než dělí. I když je jednoduché na to zapomínat. Miliony lidí vyzval, aby neváhali druhým projevit vstřícnost, nabídnout pomocnou ruku a světu ukázat, že Spojené státy jsou velkorysou zemí, která neváhá obdarovat druhé.

Trump doufá, že Američané dokážou zahladit trhliny

Svůj první sváteční projev u příležitosti Dne díkůvzdání pronesl nově zvolený prezident Donald Trump. Ve svém projevu zvolil smířlivý tón. Miliardář doufá, že obyvatelé USA dokáží zahladit trhliny, které ve společnosti vznikly při nebývale tvrdé kampani. Vyzval národ k jednotě a sjednocení.

Ve středu Trump jmenoval novou americkou velvyslankyni při OSN. Stala se jí dosavadní guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, která nemá mnoho zkušeností se zahraniční politikou a patřila mezi Trumpovy kritiky. V čele americké mise stane v okamžiku, kdy panuje nejistota ohledně zahraniční politické orientace nové administrativy.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme