Přerov je o něco blíž k vysněné dálnici. Silničáři získali strategický pozemek pro stavbu D1

Ředitelství silnic a dálnic se podařilo vykoupit klíčový pozemek pro stavbu dálnice D1 - u Dluhonic na Přerovsku. Věří tak, že termín zahájení stavby 8kilometrového úseku mezi Říkovicemi a Přerovem už nic neohrozí a investici za tři miliardy korun v příštím roce bez problémů zahájí. Stavební stroje se k Přerovu blíží i z nedalekého Lipníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1 (ilustrační foto)

Dálnice D1 (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Pro tamní obyvatele je to dobrá zpráva, doprava ve městě je totiž už řadu let neúnosná. Od dálnice si město slibuje nejen odklonění tranzitní dopravy, ale i získání strategických partnerů pro tamní průmyslovou zónu.

„Našel se kompromis. Vleklo se to 20 let,“ popisuje u branky svého domku v Dluhonicích kovář Petr Gereš. Jak spočítal, na ministerstvu dopravy se za celou dobu jednání o prodeji jeho domku vystřídalo už 16 ministrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přerov je zase o něco blíž k vysněné dálnici. Silničářům se podařilo získat strategický pozemek pro stavbu D1. Ta má městu a celému regionu pomoct s neutěšenou dopravní situací

Na jeho dům bylo vypracováno pět odhadů. Teď konečně od silničářů dostal návrh smlouvy, který je ochotný podepsat. „Snad mě tu chvilku nechají, než něco seženu. Něco se prostě musí najít,“ říká Gereš.

David Fiala, šéf brněnské pobočky Ředitelství silnic a dálnic, tvrdí, že už vykoupili 96 procent všech pozemků potřebných ke stavbě dálnice. Vyvlastňování tady tak zřejmě vůbec nebude potřeba.

„V této chvíli nám běží soutěž na výběr zhotovitele, a pokud to půjde podle plánů, v druhé půlce příštího roku bychom chtěli začínat,“ uvádí Fiala.

Rychlá dostavba D1 je pro Přerov důležitá především kvůli přetížené dopravě v centru města. Kompletně průjezdná by měla být v září 2019. Vedení Přerova se ale obává, že silničáři stanovený termín nedodrží. Podle dopravního experta Antonína Prachaře to dokládají harmonogramy prací, které má k dispozici:

„Změna územního řízení měla být dokončena v polovině roku 2016. Nebyla podána ani žádost. Usnesení vlády Bohuslava Sobotky ze strany ministerstva dopravy nemůže být splněno.“

David Fiala ale jakékoliv zpoždění stavby odmítá: „V tuhle chvíli není se zhotovitelem žádná dohoda nebo akt, který by prodlužoval. Počítáme s tím, že skončí podle smlouvy.“ Archeologové se k Dluhonicím chystají ale už letos. Trasu budoucí dálnice budou zkoumat i v zimě.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme