Archeologové v Egyptě slaví objev roku: odkryli město staré přes 7000 let

Do doby 5300 let př. n. l. sahá podle egyptských archeologů minulost starobylého města, které objevili nedaleko Luxoru na západním břehu Nilu. Vědci tam nalezli domy, kamenné nástroje a 15 monumentálních hrobů spjatých s královskými hrobkami v Abydosu, oznámilo ve středu egyptské ministerstvo památek. Archeologové tak možná objevili jedno z nejstarších měst starověkého Egypta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vykopávky v Abydosu (ilustrační snímek).

Vykopávky v Abydosu (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Osídlení, které jeho objevitelé podle Egypt Independent datují do roku 5316 před naším letopočtem (tedy do éry 1. dynastie - pozn. red.), leží na západním břehu Nilu u proslulého posvátného města Abydos, přibližně půl kilometru od chrámu Sethiho I.

Našli jsme Buddhovo město, tvrdí nepálští archeologové

Číst článek

Archeologové v tamní půdě odkryli pozůstatky budov a množství artefaktů, mezi nimi úlomky keramiky nebo nástroje zhotovené z kamene.

Za hlavní objev však považují patnáct impozantních hrobů z hliněných cihel. Některé z nich jsou větší než královské hrobky v Abydosu, což podle vědců naznačuje, že nalezené město obývali vysoce postavení hodnostáři včetně architektů Abydosu.

„Asi kilometr a půl od místa, kde má (nalezený) materiál být, máme nekropoli s královskými hrobkami, které sahají od prehistorických časů do doby, kdy se začínají objevovat královská jména a identifikovatelní králové,“ řekl BBC profesor Chris Eyre, egyptolog z Liverpoolské univerzity. „Zdá se, že (našli) hlavní město z úplných počátků egyptských dějin,“ zhodnotil výkon svých egyptských kolegů.

Jejich práci patřičně oceňuje také Káhira. Ta zdůraznila, že odkrytí pradávného města je zásluhou týmu vyslaného ministerstvem památek, nikoli zahraničních archeologů. Objev zároveň budí naděje na oživení uvadajícího turistického ruchu, jemuž politické bouře posledních let uštědřily tvrdou ránu.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme