Na internetu roste počet padělaných programů. Uživatelům hrozí ztráta dat i pokuta

V Česku roste počet padělaných softwarů šířených na internetu. Tvrdí to analýza protipirátské aliance softwarových společností BSA. Sdružení v těchto dnech rozesílá více než deseti tisícům malých a středních podniků varovné dopisy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, internet, psaní, nehty, ženské ruce

Počítač, klávesnice, internet, psaní, nehty, ženské ruce | Foto: Fotobanka Pixabay

Podniky v Česku používají podle protipirátské aliance 33 procent softwaru bez licence. Výrobci programů a aplikací tak přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

Nejčastější formou pirátství ve firmách je podle BSA instalace více kopií softwaru, než povoluje licence nebo instalace programu bez ověřitelné licence. Problém se týká spíše menších firem.

„Majitelé firem se velmi často snaží ušetřit tím, že software kupují z neautorizovaných zdrojů. Mnohdy sednou na lep podvodníkům, kteří uvedou nějaký důvod, proč je software levnější. Poté, co si jej zakoupí, tak zjistí, že nemá platnou licenci nebo je zavirovaný,“ vysvětluje mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na internetu roste počet padělaných programů. Uživatelům hrozí ztráta dat i pokuta. Téma pro Jitku Hanžlovou

Internetový konzultant a publicista Daniel Dočekal si ale myslí, že falešného softwaru zase tolik není.

Míra pirátství podle něj za posledních deset let prudce klesla, a to i díky změnám v používání programů.

„Řada dnešního softwaru je takzvaně onlinový nebo cloudový. Ani ho tedy neinstalujeme nebo je ve formě aplikací v mobilních telefonech. Nebál bych se říct, že používání nelegálně opatřeného softwaru je už minulostí,“ dodává Dočekal.

Firmám a soukromým osobám hrozí kromě zavlečení viru do počítače a ztráty dat také právní postih.

Za výpadek Googlu může technická závada. Zákazníci se nemusí obávat o bezpečnost, tvrdí společnost

Číst článek

„Nákup nelegálního softwaru v dobré víře automaticky neznamená, že za to ten člověk nemůže. Rizika jsou finanční postihy a odškodnění výrobců softwaru. V některých případech může hrozit i trest odnětí svobody do výše několika let,“ upozorňuje Hlaváč.

Pokuty a odškodnění výrobci licencovaného softwaru, jehož padělek firma nebo domácnost používala, můžou dosáhnout až stovek tisíc korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme