Ukrajinci se už v lednu dostanou do Evropy bez víz. Porošenkovi to slíbili nejvyšší představitelé EU

Občané Ukrajiny nebudou od ledna potřebovat k cestám do Evropské unie víza. Do konce letošního roku chce EU odstranit všechny překážky ke zrušení víz pro Ukrajinu. Jejího prezidenta Petra Porošenka o tom na summitu v Bruselu ujistili nejvyšší unijní představitelé. Brusel chce ale současně s tímto krokem zavést nová pravidla pro snadnější pozastavení bezvízového režimu se třetími státy. Unie se na nich ale zatím nebyla schopná dohodnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk věří, že shodu na nových pravidlech unie najde ještě letos. Považuje to přitom za velmi realistický odhad. Odmítl ale, že by řešení blokovala Francie kvůli blížícím se prezidentským volbám.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zdůraznil, že jeho země už všechny povinnosti splnila. Očekává proto, že teď je splní také unijní partneři, a to co nejrychleji, aby mohla padnout další bariéra mezi Ukrajinou a Evropou.

Ukrajinci se do Evropy dostanou bez víz. Snadné cestování je společným zájmem, řekl Juncker

Číst článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker už dříve řekl, že evropský blok a Kyjev mají společný zájem na snazším cestování. Dialog s Ukrajinou o vízové liberalizaci vede osmadvacítka od roku 2008.

Bezvízové cestování by pro občany Ukrajiny mělo platit pro pobyt do 90 dní v období dlouhém 180 dní. Také občané unie budou na Ukrajinu moci jezdit bez víz.

Donald Tusk také doufá, že se členské země dohodnou na prodloužení sankcí proti Rusku kvůli anexi Krymu ještě do prosincového summitu Evropské unie. Na něm chce najít řešení, jak ratifikovat asociační smlouvu s Ukrajinou. Její schválení odmítli v dubnu Nizozemci v referendu.

Ukrajina s unií podepsala v Bruselu novou dohodu o spolupráci v energetice. Evropě zajišťuje pokračování dodávek ruského zemního plynu přes ukrajinské území.

Zleva: Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, ukrajinský prezident Petro Porošenko, předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker | Foto: Reuters

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme