Pozor na slevy. Inspekce rozdala obchodníkům pokuty za 13 milionů. E-shopům neplaťte předem, radí

Při slevových akcích během tří čtvrtletí letošního roku chybovalo 43 procent obchodníků, což je přibližně stejně jako za celý loňský rok. Česká obchodní inspekce (ČOI) rozdala prodejcům pokuty za bezmála 13 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povánoční slevy (ilustrační foto)

Povánoční slevy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Ve 3. čtvrtletí 2016 provedli inspektoři na celém území České republiky 933 kontrol. Z toho k porušení zákona došlo v 394 případech, což je 42 procent. Ve srovnání s 2. čtvrtletím 2016, kdy prodejci porušili právní předpisy téměř v téměř 48 procentech kontrol, lze říci, že došlo k mírnému zlepšení,“ uvádí ČOI v tiskové zprávě.

Výsledky kontrol ale ukazují, že řada prodejců stále zákon nedodržuje. Proto ČOI v letošním 3. čtvrtletí uložila 343 pokut v celkové výši skoro 4 milionů korun.

Dvanáct prodejců o svátku porušilo zákon. Zavřené obchody pomohly e-shopům

Číst článek

Podle šéfa inspekce obchodníci chybují zejména v situaci, kdy je zboží označeno původní cenou a procentem slevy, ale výsledná cena po slevě schází.

Procento sem, procento tam

„Následně je cena po slevě spočítána nesprávně s údajem o deklarované slevě. Například sleva až 75 procent, ale ve finále se podle ceny jedná o slevu 60 procent,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

V předvánočním období inspekce očekává nárůst případů. Podle Bezecného by si lidé měli vždy zkontrolovat, jestli inzerovaná cena souhlasí s účtovanou. V případě nákupů na internetu je na místě prostudovat si údaje o e-shopu a zvážit jeho důvěryhodnost.

„A neplatit předem. To je další krok, kdy se často zákazník nechá napálit,“ radí Bezecný.

dab, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme