Samozvaný konzulát doněckých separatistů odmítl změnit název. Z centra Ostravy se ale přestěhoval

Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky se odmítá přejmenovat. V září otevřelo své sídlo v Ostravě a vyvolalo tím ostrou kritiku ministerstva zahraničí. Česká diplomacie požaduje zrušení samozvaného zastupitelského centra. Samostatnost Doněcké lidové republiky vyhlásili v roce 2014 separatisté ve východní části Ukrajiny. Republiku zatím žádný stát neuznal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nela Lisková

Nela Lisková | Foto: Michal Polášek

Samozvaný konzulát v září začínal ve světlezelené historické budově v centru Ostravy. Vlajka doněckých separatistů už ale na budově nevisí.

Neoficiální zastoupení Doněcké lidové republiky ale nezaniklo, jen se přestěhovalo do staršího obchodního centra v Ostravě-Zábřehu. Najít ho je velmi složité, místo není označené žádnou cedulí ani vlajkou. Kancelář sice po čase nacházíme, na klepání a zvonění nicméně nikdo nereaguje, přestože má mít firma otevřeno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Samozvaný konzulát doněckých separatistů odmítl změnit název. Z Ostravy se přestěhoval jinam. Natáčel Michal Polášek

Zakladatelka centra Nela Lisková do telefonu říká, že je v Doněcku. Její spolek provozující kancelář Doněcké lidové republiky už odmítl přejmenování, ke kterému ho vyzval ostravský rejstříkový soud.

„Nevidím důvod, proč mě k tomu ministerstvo zahraničních věcí vyzývá. Veškerá dokumentace, která se předkládala při zakládání spolku Zastupitelského centra Doněcké lidové republiky, byla legitimní a byla v pořádku. Soud tam neshledal žádné pochybení,“ vysvětluje Lisková.

Resort zahraničí tvrdí, že centrum nemá oficiální statut, protože Česko samozvanou Doněckou lidovou republiku neuznává.

Spolek zřídil v Ostravě zastoupení Doněcké lidové republiky. Stát ho chce zrušit

Číst článek

„Žádali jsme soud, aby vybídl spolek k ukončení činnosti. Dle informací, které v tuto chvíli prověřujeme, se tak děje. Ale pokud by se potvrdilo, že tomu tak není, budeme chtít po soudu, aby přikročil ke zrušení spolku,“ sdělila Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Ostravský rejstříkový soud se zatím zabývá jinou záležitostí. Spolek totiž přestěhoval nejen kancelář, ale mění i adresu sídla. „Následně bude věc předložena soudci, který posoudí, zda podá podnět k zahájení řízení o zrušení spolku, či nikoliv,“ vysvětluje mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová.

Zakladatelka centra Lisková dodává, že spolek se bude snahám o zrušení s pomocí právníků bránit.

Otevření údajného zastoupení doněckých separatistů v Ostravě | Foto: Michal Polášek

Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme