Střední Ameriku zasáhlo zemětřesení. Úřady odvolaly varování před cunami

Západní pobřeží středoamerických států zasáhlo ve čtvrtek zemětřesení o síle 7 stupňů. Oznámila to americká geologická služba USGS. Pacifické centrum nejprve vydalo varování před cunami, později ho ale odvolalo. Zatím nejsou informace obětech, zraněných nebo vážných škodách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velké vlny zasahují pozemky na pobřeží Collaroy Beach v Sydney

Velké vlny zasahují pozemky na pobřeží Collaroy Beach v Sydney | Zdroj: Reuters

Úřady v Salvadoru vyzvaly obyvatele přímořských oblastí na západním pobřeží k evakuaci. Ohnisko otřesu se nacházelo v Tichém oceánu asi 150 kilometrů jihozápadně od pobřeží Salvadoru a leželo v hloubce zhruba 10 kilometrů pod povrchem.

Otřesy cítili kromě Salvadoru také obyvatelé v sousední Guatemale a Nikaragui. Středoamerický region v těchto dnech sužuje hurikán Otto. Nikaragujský prezident Daniel Ortega už vyhlásil kvůli zemětřesení a hurikánu stav nouze.

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo jen lehká zranění, zastavilo rychlovlaky a letadla

Číst článek

Bouře Otto ve čtvrtek opět zesílila na hurikán. Na pětistupňové škále dosáhl živel síly druhého stupně, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány. Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua.

Hurikán se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině. Otto by měl podle amerického střediska pro hurikány v noci opět zeslábnout na tropickou bouři.

Hurikán Otto na satelitním snímku z 22. listopadu | Foto: Reuters

V metropoli Panama odklízejí lidé po řádění hurikánu Otto spadlý strom | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme