Zájemci se mohou nechat bezplatně otestovat na HIV ještě v pátek

Končí Evropský testovací týden HIV. V pátek je poslední den, kdy se mohou ještě nechat zájemci bezplatně otestovat. Možnost mají už jen v Praze, Olomouci a Ostravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Množící se retrovirus HIV-1 (zelené tečky)

Množící se retrovirus HIV-1 (zelené tečky) | Foto: C. Goldsmith, Centers for Disease Control and Prevention

„Jedno je klasický Dům světla v Karlíně na Praze 8, kde jsme od 9 do 19 hodin. Dále je možné si nechat test udělat na pobočce v Olomouci, která sídlí v budově Krajské hygienické stanice, kde budeme od půl druhé odpoledne do 16:30. A posledním kamenným místem je potom Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Tam budeme odpoledne od 15 do 18 hodin,“ vysvětlil Lukáš Volf, mluvčí České společnosti AIDS pomoc, která testování pořádá.

Lidí s HIV u nás přibylo. Nakažených je o třetinu více než loni

Číst článek

Společnost se do Evropského testovacího týdne HIV zapojila už po čtvrté. Lidé se mohli nechat testovat na virus HIV ve speciálních sanitkách ve Zlíně, v Šumperku, Opavě nebo Olomouci.

Testy jsou anonymní. Své výsledky se zájemci dozví za týden. Podle Volfa testování zabere necelých dvacet minut.

„Předtestový poradce provede takový základní pohovor se zájemcem o test, kde se potřebuje zeptat na rizika, která ho vedou k tomu si ten test dělat. Pohovor zpravidla trvá pět, deset minut. Je to opravdu velmi rychlé. Test je anonymní a následně potom zdravotník odebere krev. Takže to je potom otázka dvou minutek. Výsledky jsou potom k dispozici za týden standardně,“ řekl Volf.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme