Světový unikát. Vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček z Poniklé chtějí zapsat na seznam UNESCO

Krkonošská vesnice Poniklá je jediným místem na světě, kde se vyrábí skleněné foukané perličky a vánoční ozdoby z nich. Proto chce ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová zapsat výrobu na Seznam světového dědictví UNESCO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poniklá je posledním místem na světě, kde se vyrábí vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček

Poniklá je posledním místem na světě, kde se vyrábí vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Ta perlařina má v Poniklých hrozně velkou a takovou zakořeněnou tradici. V průběhu doby my zjišťujeme, jak je to do té vesnice prorostlé. V každé rodině je babička, teta, sestra, někdy tatínek, který foukal perle, někdo uměl stříbřit, někdo uměl řezat, někdo doma navlékal,“ popisuje spolumajitelka firmy Rautis Poniklá Bára Kulhavá.

Před více než sto lety byly ve vesnici desítky malých dílen, kde lidé skleněné ozdoby vyráběli. Nyní už ve vesnici zbývá pouze jediná, a to právě firma Rautis Poniklá.

Podoba vánočních ozdob a ostatních výrobků ze skleněných perliček se za posledních sto let hodně vyvíjela. Existuje už přes 20 tisíc druhů ozdob. Nejen klasické hvězdy a zvonečky, ale také autíčka, letadla a panenky.

Poniklá je posledním místem na světě, kde se vyrábí vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček | Foto: Ivana Bernáthová

A protože je Poniklá posledním místem na světě, kde se tyto ozdoby vyrábí, chce Jakouběová, aby byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. K tomu bude ale potřebovat pomoc ministerstva kultury.

„Aby především ministerstvo kultury, které je předkladatelem té žádosti do Evropské komise UNESCO, abychom prošli všechny detaily té žádosti, abychom zhlédli dvě verze filmu, které se předkládají, fotografie, jestli to všechno vyhovuje požadavkům,“ vysvětlila Jakouběová.

Poniklá je posledním místem na světě, kde se vyrábí vánoční ozdoby ze skleněných foukaných perliček | Foto: Ivana Bernáthová

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme