Začínají brněnské vánoční trhy. Velký přehled toho, co kde najdete

25. listopad 2016

Vánoční trhy v centru Brna už se pomalu probouzejí. Letos poprvé hned na čtyřech náměstích v centru města. Přečtěte si, kde co najdete.

Čtyři náměstí plná stánků, velké zimní bary, ale také netradiční nahlédnutí za hranici reality - v Brně dnes začínají vánoční trhy, tentokrát o něco větší než loni. Přinášíme vám podrobný popis všech atrakcí na jednotlivých náměstích tak, jak je shromáždili naši reportéři.

Náměstí Svobody

Hlavní brněnské náměstí bude cílem pro všechny, kdo se vydávají na trhy za tradičním jídlem a pitím. Náměstí samozřejmě vévodí vánoční strom, který dnes v pět hodin odpoledne slavnostně rozsvítí brněnský primátor Petr Vokřál. Tradiční je i obří betlém se stovkou figur, Ježíškova pošta i kasička Červeného kříže s devadesátiletou tradicí.

Na náměstí bude otevřených téměř 60 stánků s jídly a nápoji, ale i s rukodělnými výrobky. Novinkou je velký zimní bar uzavřený v bílé kopuli. Tam barmani namíchají jak tradiční nápoje, jako svařáky nebo horké mošty s alkoholem, tak i méně tradiční koktejly, které se pijí v zahraničí.

Vánoční trhy v Brně na náměstí Svobody 2016: zimní bar v bílé bublině

Na náměstí budou i dílničky pro děti anebo si tam lidé vyzkouší virtuální realitu. Centrem bude navíc projíždět ozdobená vánoční tramvaj. „Celá tramvaj je ozdobená několika desítkami metrů svítících žároveček a my vyhlásíme soutěž, aby lidé tipovali, kolik těch světýlek vůbec na vánoční tramvaji bude,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Oproti minulým rokům ale na náměstí nebude jezdit dětský vláček, ten najdou rodiče s dětmi na Moravském náměstí. Podrobnosti o doprovodném programu lze najít na stránkách Brněnských Vánoc.

Dominikánské náměstí

Letos poprvé obsadí vánoční stánky také prostor před Novou radnicí. Na maličké náměstí ale pořadatelé umístili pouze deset stánků, které budou zaměřené výhradně na gastronomii. Představí se tady některé známé a oceňované brněnské podniky i výrobci speciálních pochoutek. Ne nadarmo mají trhy na Dominikánském náměstí podtitul „gurmánské Vánoce“.

Zelný trh

Kdo by chtěl na trzích hlavně nakoupit, musí zamířit na místo nejtradičnější – Zelný trh. Právě na něm se otevře stovka stánků s nejrůznějším zbožím. I tady bude samozřejmě část stánků nabízet občerstvení, zároveň tu budou ke koupi výrobky knihařů, svíčkařů, mydlářů, šperky ze všemožných materiálů, keramika i sklo, zvony, hračky, oblečení či výrobky z vlny.

Stánek s ozdobami na brněnském náměstí Svobody

I na Zelném trhu bude, stejně jako na náměstí Svobody, pódium s doprovodným programem, který je k nalezení na internetových stránkách trhu.

Moravské náměstí

Kromě novinkového Dominikánského náměstí prošly trhy na Moravském náměstí největší proměnou. Změť stánků vystřídala scéna s pěti velkými bílými šapitó, na místě fontány stojí velký kulatý bar, nad kterým září symbolický stromek ze zavěšených světýlek.

Vnitřek jednoho z gurmánských šapitó na Moravském náměstí

Ve stanech najdou lidé opět kvalitní občerstvení z oblíbených brněnských podniků, dílny pro děti i dospělé, stánky neziskových organizací, i řemeslné výrobky. I na Moravském náměstí připravují pořadatelé doprovodný program.

Jedno z pěti šapitó na Moravském náměstí

„Dopoledne bude orientovaný víc na děti a rodiče, to znamená řemesla a ukázka různých druhů obrábění různých materiálů, dřeva, oceli nebo kovu. Odpoledne se to postupně bude měnit a bude se to orientovat na teenagery, až potom na generaci kolem třiceti, kdy by se tam měly odehrávat do pozdních večerních hodin za účasti DJe vánoční večírky,“ popsal spoluautor návrhu Onřej Chybík.

Vánoční stromek vytvořil jeden z prodejců z dřevěných beden

Právě na Moravské náměstí se přestěhoval populární vláček, který tu bude mít mnohem více prostoru než na dlažbě náměstí Svobody. Podrobnosti o programu najdou zájemci na stránkách Adventu na Moraváku.

autoři: Tomáš Kremr , ska
Spustit audio