Pustíme uprchlíky do Evropy, hrozí Erdogan. Rozlítila ho výzva zastavit přístupová jednání Turecka s EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek reagoval na čtvrteční výzvu Evropského parlamentu ke zmrazení přístupových jednání EU s Ankarou. Pohrozil přitom znovuotevřením cesty blízkovýchodním uprchlíkům do Evropy. České republika prezidentova slova označila za vydírání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan mluví na setkání v Ankaře

Turecký prezident Erdogan mluví na setkání v Ankaře | Zdroj: Reuters

Europoslanci ve čtvrtek přijali nezávazné usnesení, které doporučuje zmrazit přístupová jednání kvůli postupu Ankary proti údajným účastníkům červencového nezdařeného puče. Usnesení ale také počítá s možností rozhovory EU s Tureckem obnovit.

Erdogan, který před hlasováním Evropského parlamentu tvrdil, že ho nebude brát nijak vážně, v pátek zareagoval varováním. Pokud unie půjde ještě dál, turecké hranice budou opět propustné. Připomněl také, že jsou na tureckém území více než 3 miliony uprchlíků. Tvrdil, že je Turecko živí, zatímco unie po příslibu miliard eur pomoci údajně svoje slovo nedodržela.

Už ve čtvrtek náporem uprchlíků vyhrožoval turecký premiér Binali Yildirim s tím, že přerušení rozhovorů poškodí Evropu více než Turecko.

Český premiér Bohuslav Sobotka i prezident Miloš Zeman odmítli "snahy o politické vydírání" ze strany Turecka i hrozby vyvolání další migrační vlny. V tiskové zprávě předseda české vlády uvedl, že Turecko i Evropská unie musí dělat maximum pro dodržování dohody o migraci z letošního jara. Ta příliv migrantů podstatně zmírnila. Zeman označil turecký postoj za vydírání a vyzval k opevnění hranic Evropské unie.

Europarlament vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem. Nelíbí se mu situace v zemi

Číst článek

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v tisku uvedl, že navzdory aktuální složité situaci v Turecku by Evropská unie měla dál udržovat dialog s Ankarou. Německo i Chorvatsko rovněž mají za to, že by se přístupová jednání neměla přerušovat. Chorvatský ministr zahraničí Davor Ivo Stier zdůraznil, že vůči Turecku je třeba zaujmout vyvážený postoj.

Úřad německé kancléřky Angely Merkelové sdělil, že dohoda mezi Tureckem a EU je považována za "společný úspěch" a že udržení dohody je "v zájmu všech zúčastněných". Podle Berlína je v zájmu obou stran řídit se dohodou.

Turecký prezident označil Německo za ráj pro teroristy. Chrání přívržence Gülena, tvrdí Erdogan

Číst článek

Evropská komise upozornila, že migrační dohoda je založena na vzájemné důvěře. Odmítla zároveň spekulovat o "hypotetické situaci", která by po případném znovuotevření hranice nastala.

Turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş kritiku rozšířil i na OSN, když v Londýně řekl, že OSN a další mezinárodní organizace přestaly být schopné řešit světové problémy. Ujistil také, že Turecko nemění svou zahraniční politiku a že se dále bude řídit svými národními zájmy.

Erdogan také zopakoval, že potvrdí obnovení trestu smrti v případě, že to schválí turecký parlament. Opět tak ignoroval varování Evropské unie, podle níž v případě zavedení trestu smrti není možné, aby se Turecko stalo její součástí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme