Reykjavik vytáhl do boje se supermarkety. Zrušte platnost obchodní značky Iceland, žádá EU

Spor mezi Islandem a firmou Iceland Foods se stupňuje. Vláda v Reykjaviku začala proti britskému řetězci supermarketů podnikat právní kroky. Požádala Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví, aby zrušil platnost obchodní značky, protože přivlastnění anglického názvu země podle ní poškozuje islandské podniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský řetězec supermarketů Iceland v Praze Malešicích

Britský řetězec supermarketů Iceland v Praze Malešicích | Foto: Iceland

Islandská vláda chce po Evropské unii, aby zrušila exkluzivní platnost obchodní značky Iceland Foods. Britský řetězec supermarketů přitom používá tento název od svého založení v roce 1970.

Iceland Foods podle islandského ministerstva zahraničí postupuje "dost agresivně". Firma už vyhrála i několik sporů proti islandským společnostem, které ke své propagaci či jako součást obchodní značky používaly označení "Iceland“.

Britské Tesco vede spor s dodavatelem. Z pultů mizí mýdla, zmrzliny i prací prášky

Číst článek

Uspěla dokonce ve sporech s firmami, jejichž produkty a služby Iceland Foods nekonkurují, tvrdí ministerstvo zahraničí. Reykjavík se prý s firmou mnohokrát pokoušel vyjednat spravedlivé řešení. Požadavky řetězce ale byly podle ministerstva nereálné a nepřijatelné, proto jednání nebyla úspěšná.

Iceland Foods to ale odmítá, poslední době prý nedošlo k žádným pokusům o smírčí řešení. „Je nám velmi líto, že se islandská vláda rozhodla podniknout právní kroky proti používání názvu Iceland,“ uvedla firma.

Řetězec supermarketů Iceland Foods se specializuje na mražené zboží. Společnost vznikla v roce 1970 ve Velké Británií. Založil ji Malcolm Walker, který nyní stojí v jejím čele. Firma působí ve 30 zemích. Jen na ostrovech má přes 800 obchodů a zaměstnává přes 23 000 lidí. Na českém trhu je od konce roku 2011 a provozuje zde šest prodejen.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme