Kuřáci se nechtějí dívat na děsivé obrázky na krabičkách. Vykoupili tabatěrky

Pouzdra a obaly na krabičky, známé také jako tabatěrky, jsou v Česku aktuálně nedostatkovým zbožím. Řada kuřáků je vykoupila kvůli zavedení krabiček s obrázky varujícími před následky kouření. Firmy dodávající tabákové zboží ho musí takto dodávat od začátku září. Prodej tabatěrek od té doby vzrostl několikanásobně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od prosince musí být na krabičkách cigaret odstrašující obrázky

Od prosince musí být na krabičkách cigaret odstrašující obrázky | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Tabatěrky, které byly módní před několika lety, zmizely nyní během dvou tří týdnů, poté co se začaly prodávat krabičky s varujícími obrázky. Ať už jde o obaly na krabičky, nebo pouzdra, nyní doslova nemáme nic,“ řekl pro deník Právo Tomáš Karláček, šéf marketingu společnosti ATC distribution, s. r. o., největšího dodavatele kuřáckých potřeb v Česku.

„Objednáváme z Asie, ale zboží přijde až někdy v březnu nebo dubnu. Obrátili jsme se na dodavatele z Německa či Itálie, ale ani nic nemají. I v těchto zemích jsou vyprodaní – situace je všude stejná. Nebyli jsme na takový zájem připravení,“ uvedl Karláček.

Za měsíc koupíte už jen cigarety s ošklivými obrázky

Číst článek

„Obrázky vadí zejména ženám i slečnám, které si proto rády cigarety zahalí do něčeho, co je hezké na pohled,“ vysvětloval Karláček.

„Trochu se to svezlo i s obdobím Vánoc, kdy jsou prodeje vždy vyšší, nicméně i tak se nám zvýšil prodej cigaretových pouzder a těchto doplňků o dvě stě procent,“ sdělil distributor společnosti El Coyote Martin Vrzal.

Inspirace z Austrálie

Vrzal očekával, co prodej krabiček s děsivými obrázky způsobí, a tak byl na příchod antikuřáckého opatření připraven. Nejednal tak z intuice, inspirace přišla z Austrálie.

„Mám rodinu v Austrálii, kde to mělo podobný efekt, takže jsme se pořádně předzásobili a už předem jsme dokázali vyhovět poptávce trafikantů. Obrázky hodně vadí i nekuřákům, takže svým partnerům a partnerkám kupují tabatěrky jako dárky, aby jim s tou ošklivou krabičkou doma nestrašili.

Jak (ne)bezpečné jsou elektronické cigarety?

Číst článek

Zda spotřeba cigaret od začátku září klesla, není jisté. Ministerstvo zdravotnictví informace o snížení poptávky po cigaretách nemá jak zjišťovat.

Údaje o tom, zda se cigarety prodávají méně, nemají ani samotní výrobci.

Společnost Philip Morris uveřejnila výsledky tržeb pouze za první pololetí tohoto roku, kdy byly ještě na stáncích k dostání krabičky bez nevzhledných obrázků.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme