S půl milionem nakládal jako s vlastním. Přečtěte si, proč soud potrestal trenéra Růžičku za zpronevěru

Hokejový trenér Vladimír Růžička podle soudce zpronevěřil půl milionu a musí proto zaplatit pokutu 400 tisíc korun. Vyplývá to z rozsudku, kterým soud bývalého reprezentačního kouče nepravomocně potrestal. Růžička se proti němu ale odvolal, a tak jeho kauza stále nekončí. Zpravodajský web Českého rozhlasu zveřejňuje rozsudek v plném znění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička

Vladimír Růžička | Foto: Filip Jandourek

„Byly mu svěřeny finanční prostředky, které nedal do pokladny klubu, ponechal je ve své moci a nakládal s nimi jako s vlastními,“ píše se v dokumentu, kterým soudce Tome Frankič bývalého reprezentačního kouče na konci září odsoudil.

Obžaloba Vladimíra Růžičku vinila z toho, že v letech 2012 a 2013, kdy byl trenérem pražské Slavie, převzal půl milionu korun od Miroslava Palaščáka, které poté nepřiznal v účetnictví. Detektivové původně trenéra podezřívali z přijetí úplatku, to se ale nepodařilo prokázat. Případ tedy překvalifikovali na zpronevěru.

Růžička měl podle soudu částku předat sportovnímu klubu, ale neučinil tak. "Užil je pro vlastní potřebu, když si je po dobu zhruba dvou a půl let, resp. v druhém případě po dobu zhruba jednoho a půl roku ponechal na neznámém místě, nakládal s nimi nezjištěným způsobem," uvádí rozsudek.

Soud uznal trenéra Růžičku vinným ze zpronevěry, dostal pokutu 400 tisíc

Číst článek

„To bylo takové výkupné za zachování šance na další profesní rozvoj mého syna. Bylo mi řečeno, že je to naprosto normální, že u Růžičky platili všichni," uvedl už dříve Palaščák k půl milionové částce, kterou trenérovi poskytl.

Podle obhájců bývalého reprezentačního trenéra ale nešlo o úplatek ani zpronevěru. Peníze od podnikatele byly podle právníků určené pro Slavii a někdejší hokejový trenér klubu je měl jen v úschově. Růžička následně půl milionovou částku vrátil, k tomu soudce Frankič také přihlédl jako k polehčující okolnosti.

„Po provedeném dokazování má soud vinu obžalovaného za bezpečně prokázanou," stojí v rozsudku. Růžička si jej ale 27. září v síni nevyslechl, dorazil pouze jeho advokáti. Následně se proti verdiktu odvolal. Jeho kauza tak bude pokračovat u pražského městského soudu.

Rozsudek nad Vladimírem Růžičkou si můžete přečíst v plném znění. 

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme