Gymnastka Pálešová hledá uplatnění v životě. Přiznala, že na konec sportovní kariéry nebyla připravena

Kristýna Pálešová je poslední českou gymnastkou, která byla na olympijských hrách. Soutěžila v Pekingu i v Londýně. Do Ria se už ale nekvalifikovala. Zranila si totiž koleno, a to tak vážně, že musela letos v létě ukončit sportovní kariéru. Teď stojí na začátku nového života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gymnastka Kristýna Pálešová při tréninku

Gymnastka Kristýna Pálešová při tréninku | Foto: archiv Kristýny Pálešové

„Když to řeknu narovinu, tak jsem si myslela, že jsem byla na konec vrcholové kariéry připravená. Snažila jsem se na to připravit už posledního půl roku, kdy to nebylo podle mých představ, ale teď zpětně musím říct, že jsme nebyla připravená vůbec. Je to strašná změna, pro mě obrovská v tom, že jsem se přestěhovala z Brna do Prahy, takže jsem začínala od nuly,“ přiznává Kristýna Pálešová.

Byla finalistkou na olympijských hrách v Pekingu či sedmá žena víceboje z mistrovství Evropy 2007. Tyhle úspěchy ale pětadvacetileté rodačce z Brna v běžném životě moc nepomohou. Půl roku po konci kariéry stále hledá možnost uplatnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Byla poslední českou gymnastkou na olympijských hrách. Po zranění si Kristýna Pálešová zvyká na život bez sportu

Trochu hořekuje na to, že Český olympijský výbor nepřišel o něco dřív s projektem duální kariéry, který právě profesionální sportovce připravuje na vstup do běžného života

„Kdyby tohle bylo dřív, tak si myslím, že by mi to nějakým způsobem mohlo pomoct. Myslela jsem si, že jsem na to připravená. Měla jsem plno aktivit, které jsem dělala během gymnastiky, takže jsem věřila, že to bude mnohem jednodušší, ale toho sportovce to stejně zasáhne. Dvacet let je zvyklí dělat něco denně a najednou tu věc nemá.“

Pálešová tak stále hledá uplatnění v životě. Vystupuje v gymnastické show se skupinou Losers, začala studovat vysokou školu, navrhuje a zdobí gymnastické dresy. V poslední době se zapojila do projektu trénuj.se, kde alespoň trochu může uplatnit zkušenosti, které za dvacet let v gymnastice nasbírala.

Sportovci žijí v bublině a mohou přijít o peníze, varuje Martin Lébl. Bývalý volejbalista radí, jak na finance

Číst článek

„Připravuji tréninky pro ženy, které se chtějí nějakým způsobem ať už zlepšovat, nebo zhubnout, prostě cítit se líp.“ Radit ženám, jak se udržet v kondici Kristýnu Pálešovou baví, ale i při této práci jí stále něco chybí.

„Zjistila jsem, že mi gymnastika strašně chybí, ať už to prostředí světové, nebo české, takže nějakým způsobem bych se tam chtěla udržet,“ usmívá se trpce Kristýna Pálešová a hladí si při tom bolavé koleno.

Petr Kadeřábek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme