Hory nejsou jen lyžařské resorty. Se sněžnicemi či skialpy se dá vyjít i do volné přírody

Každý rok přibývají v České republice nové kilometry sjezdovek, ale přesto se plno zimních sportovců vrací ke kořenům. Pohyb na skialpech nebo na sněžnicích láká čím dál víc lidí, a přestože na českých horách nebylo v posledních letech moc sněhu, zájem novodobých dobrodruhů o jízdu nebo chůzi v neupraveném terénu se zvyšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hory, lyžování, skialpinismus

hory, lyžování, skialpinismus | Foto: Fotobanka Pixabay

Sníh chroupe po nohama, nikde známky civilizace - to je pro mnoho lidí výborný psychický detox, během kterého zapomenou na jakýkoli stres a zkrátka „vypnou“. I Proto se na českých a moravských horách objevuje plno lyžařů, kteří se chtějí vyhnout leckdy přeplněným sjezdovkám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mimo sjezdovky v horách může zavítat nejen reportér Jakub Marek. Stačí jen sněžnice a lavinové vybavení

„Lidi chtějí vyrazit do hor a do zimní přírody. Nebýt jen v rezortu ohraničeném sjezdovkami a páskami. Myslím, že to je dobře. Lidé odjakživa chodili do hor. Přes Krkonoše se dřív pašovalo, takže se lidé v horách pohybovali a teď se tam vrací,“ přibližuje svůj pohled Josef Šimůnek - předseda České asociace horských vůdců.

Pohyb na sněžnicích má samozřejmě oproti skialpům nevýhodu v tom, že je celkově pomalejší, ale na druhou stranu je technicky jednodušší a zvládne ho téměř každý.

V obou případech je ale nejdůležitější bezpečnost. I v tuzemských horách jsou nezbytností lavinová sonda, vyhledavač a lopata, protože cesty vedou lavinovými poli.

„To jsou věci, které lidi musí mít. Představte si, že uvidíte nějaké lavinové nebezpečí a budete tam stát jak tvrdé Y, protože nemáte pomůcku, abyste tomu člověku pomohl,“ upozorňuje.

Krásné jsou nejen Krkonoše

Pro skialpinisty jsou pak nezbytností helma, speciální lyže s variabilním vázáním jak na stoupání, tak na sjezd a protiskluzové pásy. Klasickou výbavou ve velehorách jsou ještě mačky, cepín, sedák a lano, ale v Česku se bez nich dá obejít.

Přes menší náročnost ale i ve střední Evropě najdeme zajímavé trasy ve volném terénu. „Nejlepší je nejvyšší české pohoří – Krkonoše. Ale protáhnout se dá i na Šumavě, Krušných i Orlických horách. V Beskydech je hezký skitouring, protože to jsou sice malé kopce, ale jsou strmé,“ mluví o svých letitých zkušenostech Josef Šimůnek.

Sám byl součástí expedic po celém světě včetně Himálajských. I o krkonošských trasách ale mluví s velkým zaujetím. „Hezká trasa je Labským dolem na Labskou boudu až na polskou hranici. Jsou tam krásné výhledy na spoustu ledopádů. Jsou to spektakulární trasy, kdy vidíte Krakonošovu zahrádku či Studniční horu,“ přibližuje Šimůnek.

Takže i v České republice se dá vyrazit v zimě do volného terénu. Samozřejmě i tam platí, že například v Krkonoších se pohybujete v I. zóně Národního parku a musíte dodržovat pravidla KRNAPu, za nezapomenutelné zážitky to ale stojí.

sněžnice | Foto: Milada Kozderková

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme