Fillon, nebo Juppé? Francouzští republikáni vybírají prezidentského kandidáta

Francouzi od rána vybírají republikánského kandidáta na prezidenta. Oproti prvnímu kolu se dopoledního hlasování zúčastnilo zhruba o 15 procent víc voličů. Vybírají mezi bývalými premiéry Francoisem Fillonem a Alainem Juppém, který skončil s 16 procentní ztrátou druhý. Předvolební průzkumy mu přitom přisuzovaly vítězství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centristé se snaží získat Françoise Fillona

Centristé se snaží získat Françoise Fillona | Foto: Remi Jouan, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

I přes porážku v prvním kole ale zůstává Juppé optimistický.

„Neztrácím naději. Byla to skvělá kampaň a jsem na ni hrdý. Nápady, které jsem v ní představil, zafungují. Máme o tom zprávy, ale počkejme si na večerní výsledky,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O druhém kole voleb francouzských republikánů mluví reportér Jan Šmíd

Podle reportéra Českého rozhlasu Jan Šmída ale jeho porážka zase takovým překvapením není. I přesto, že byl Juppé favorizován, preference Fillona v posledních dvou až třech týdnech výrazně rostly.

Podobnou situaci ale ve druhém kole novináři nečekají. Jednak proto, že Francois Fillon vyhrál první kolo, navíc i volební tendence posledních dnů mluví jasně v jeho prospěch.

Oba kandidáti už odvolili. Francois Fillon v Paříži, v sedmém obvodu, Alain Juppé v Bordeaux, kde je také starostou. I z toho je podle Jana Šmída patrné, že Juppé nečeká, že by mohl vyhrát. Jinak by byl s největší pravděpodobností v Paříži, nebo by se tam rychle přesouval.

Volební místnosti budou ve Francii otevřeny do devatenácti hodin. Překvapením je, že volební účast, u které se předpokládalo, že bude nižší, se oproti prvnímu kolu o 10 až 15 procent zvýšila.

Statistiky zklamaly, Fillon zvítězil v prvním kole prezidentských pravicových primárek

Číst článek

Vítěz republikánských primárek má velkou šanci na postup do druhého kola prezidentských voleb příští rok v květnu. Podle aktuálních průzkumů by se měl střetnout s vůdkyní krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou.

Iveta Kestřánková, ama Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme