V Týništi nad Orlicí se přemnožila divoká prasata. Město povolilo odstřel nedaleko domů

Městská policie v Týništi nad Orlicí vyzvala na webových stránkách města, aby lidé nechodili do lesů v blízkosti sídliště U Dubu a aby se vyhnuli i přilehlým loukám. Na okraji Týniště nad Orlicí se totiž přemnožili divočáci. Vedení města také rozhodlo, že umožní odstřel prasat i na nehonebních pozemcích blízko bytové zástavby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase s mláďaty

Divoké prase s mláďaty | Foto: Městské lesy Hradec Králové a.s.

Jana Zemanová, obyvatelka sídliště U Dubu při procházkách nechává své dva psy na vodítku a lesům se vyhýbá. Ještě nedávno travnaté hřiště, které je jen několik metrů od bytových domů, proměnila prasata ve zryté pole.

Místostarosta města Pavel Nadrchal (Východočeši) říká, že divočáci o sobě dali více vědět opět po dvou letech. „Samozřejmě, každý, kdo se podívá z okna a vidí to oraniště, tak se dožaduje řešení. A město potřebuje ochránit i svůj majetek,“ vysvětluje.

Slunění vystřídal zmatek, divočák na polské pláži zranil několik lidí

Číst článek

„Teď v listopadu začala říje divokých prasat. To znamená, že jsou poměrně agresivní, hájí si teritoria, kde se na říji scházejí a ta probíhá i v blízkosti sídliště,“ říká veterinář Jaroslav Šedivý, který má ordinaci přímo na sídlišti. Každoročně ošetřuje psy napadené divočáky.

Šedivý je také členem mysliveckého sdružení Kňour. Dva divočáky už zastřelil na okraji honitby a díky speciálnímu povolení bude moci přemnožená prasat střílet i na okraji města. „Jezdím sem dvakrát za noc, vždy ve dvanáct a v půl třetí, nebo když jsem domluvený s městskou, případně státní policii. Oni mi zavolají a já sem přijedu a snažím se o odlov,“ říká.

Vedení města chce také na okraji lesa pověsit cedule, které budou lidi na přemnožené divočáky upozorňovat.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme