Navrhované změny v EET nepodpoříme, říká Zbyněk Stanjura (ODS)

28. listopad 2016

Změnami v elektronické evidenci tržeb, jak je navrhuje ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO, se dnes měla zabývat vláda. Šéf státní kasy, ale v neděli poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD otevřený dopis, že pozměňovací návrh dnes na vládě nepředloží. Udělá to až zítra v Poslanecké sněmovně.

„Já to předložím na předsednictvu vlády, protože je to koaliční problém a vláda s tím už tak či tak nemůže nic udělat. Už jsem to předložil na koalici, kde jsem navrhl, aby se za každou koaliční stranu k návrhu připojil jeden poslanec. KDU-ČSL to podpořila a ČSSD má nějakou hysterickou reakci, které nerozumím,“ řekl v Ranním interview Radiožurnálu ministr financí Andrej Babiš.

Systém podle ministra financí Andreje Babiše funguje od 1. listopadu zkušebně bez problémů, do včerejšího večera si vyzvedlo autentizační údaje 47 026 uživatelů a už 21 338 podnikatelů systém bez problémů užívá, dodal Babiš s tím, že jeho návrh neznamená žádnou výjimku. Nejmenší podnikatelé s ročními tržbami do 250 tisíc korun by si podle návrhu mohli požádat o paušální daň. Pokud by to finanční správa schválila, nemuseli by používat EET.

Stanjura: Změny jsou pokrytecké

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura k navrhovaným změnám říká, že ODS je v zásadě nepodpoří: „Nemá to žádnou logiku, dokonce je to pokrytecké – pan ministr financí nejdřív uvalí povinnosti na nejmenší podnikatele, a pak řekne takovým tím chápavým tónem: ,No my těm nejmenším chceme ulevit.‘ Pokud si poníženě požádají, tak my to prověříme, a pokud uznáme, že je to vhodné, že se vyviní, že podnikatel nepatří do kategorie ,všeci kradnú‘, tak mu umožníme, aby v EET nebyl.“

Podle Stanjury to nic neřeší a výjimka se může týkat stovek nebo tisíců lidí. Největší problém je ale podle něho jiný: „Stát říká drobným podnikatelům, živnostníkům: ,Vy jste všichni sprostí podezřelí a za vlastní náklady se vyviníte a budete každý den, každou hodinu, každou minutu dokazovat, že nešidíte.‘ Ten přístup je naprosto nepřijatelný.“

Zkušební provoz elektronické evidence tržeb Zbyněk Stanjura podle svých slov nedokáže hodnotit, protože není účastníkem systému. Podle jeho názoru je třeba počkat na zahájení ostrého provozu.

autoři: msp , jpr
Spustit audio