OBRAZEM: Premier League se o víkendu převlékla do duhových barev. Podpořila tím homosexuály

Nejsledovanější fotbalová soutěž planety Premier League dlouhodobě bojuje proti homofobii a veškeré diskriminaci a o víkendu podpořila homosexuály. Rozhodčí všech deseti zápasů 13. kola anglické ligy a někteří hráči navlékli do svých kopaček duhové tkaničky, kapitáni všech dvaceti klubů měli na pažích pásky v duhových barvách. „Hráči by neměli mít strach jít s pravdou ven,“ vyzvala nedávno britská ministryně sportu Tracey Crouchová.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney s barevnou kapitánskou páskou

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney s barevnou kapitánskou páskou | Zdroj: Reuters

Jindy striktně brandovaná Premier League se o víkendu převlékla do duhových barev. Všichni rozhodčí a někteří hráči nazuli kopačky s barevnými tkaničkami, kapitáni navlékli duhové pásky a na stadionech vlály barevné vlajky.

Nejvyšší anglická soutěž tím již poněkolikáté podpořila LGBT (gaye, lesby, bisexuály a transsexuály). Za homosexuály v řadách hráčů se v říjnu postavila i britská ministryně sportu Tracey Crouchová a vyzvala je k tomu, aby se nebáli o své orientaci promluvit.

„Myslím, že jsme tenhle problém zatím nevyřešili. Pochybuji, že v Premier League nehrají homosexuálové, a mrzí mě, že se bojí s tím jít ven,“ řekla Crouchová.

Ministryně sportu to prohlásila v návaznosti na komentáře předsedy anglické Fotbalové asociace (FA) Grega Clarka, který by taková přiznání hráčům vzhledem k možné nenávistné reakci veřejnosti nedoporučoval. FA by podle Crouchové naopak měla gayům vyjádřit podporu a chránit je před homofobními útoky.

Podle říjnového průzkumu BBC 82 procent fotbalových fanoušků v Anglii, Skotsku a Walesu nemá problém s akceptováním homosexuálně orientovaných hráčů. Osm procent příznivců by ale přestalo sledovat svůj oblíbený tým, kdyby se dozvědělo, že v něm působí gay.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme