OBRAZEM: Premier League se o víkendu převlékla do duhových barev. Podpořila tím homosexuály

Nejsledovanější fotbalová soutěž planety Premier League dlouhodobě bojuje proti homofobii a veškeré diskriminaci a o víkendu podpořila homosexuály. Rozhodčí všech deseti zápasů 13. kola anglické ligy a někteří hráči navlékli do svých kopaček duhové tkaničky, kapitáni všech dvaceti klubů měli na pažích pásky v duhových barvách. „Hráči by neměli mít strach jít s pravdou ven,“ vyzvala nedávno britská ministryně sportu Tracey Crouchová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney s barevnou kapitánskou páskou

Útočník Manchesteru United Wayne Rooney s barevnou kapitánskou páskou | Zdroj: Reuters

Jindy striktně brandovaná Premier League se o víkendu převlékla do duhových barev. Všichni rozhodčí a někteří hráči nazuli kopačky s barevnými tkaničkami, kapitáni navlékli duhové pásky a na stadionech vlály barevné vlajky.

Nejvyšší anglická soutěž tím již poněkolikáté podpořila LGBT (gaye, lesby, bisexuály a transsexuály). Za homosexuály v řadách hráčů se v říjnu postavila i britská ministryně sportu Tracey Crouchová a vyzvala je k tomu, aby se nebáli o své orientaci promluvit.

„Myslím, že jsme tenhle problém zatím nevyřešili. Pochybuji, že v Premier League nehrají homosexuálové, a mrzí mě, že se bojí s tím jít ven,“ řekla Crouchová.

Ministryně sportu to prohlásila v návaznosti na komentáře předsedy anglické Fotbalové asociace (FA) Grega Clarka, který by taková přiznání hráčům vzhledem k možné nenávistné reakci veřejnosti nedoporučoval. FA by podle Crouchové naopak měla gayům vyjádřit podporu a chránit je před homofobními útoky.

Podle říjnového průzkumu BBC 82 procent fotbalových fanoušků v Anglii, Skotsku a Walesu nemá problém s akceptováním homosexuálně orientovaných hráčů. Osm procent příznivců by ale přestalo sledovat svůj oblíbený tým, kdyby se dozvědělo, že v něm působí gay.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme