Janukovyč o Majdanu: Byl jsem proti použití zbraní a krveprolití

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč během pondělního výslechu, vedeného na dálku ukrajinským soudem, připustil, že před třemi lety jeho tehdejší kancléř Serhij Ljovočkin mohl vydat příkaz rozehnat opoziční demonstranty v centru Kyjeva. Sám však znovu popřel, že by nařídil do demonstrantů střílet. Ukrajinský generální prokurátor při této příležitosti Janukovyčovi sdělil, že je podezřelý z vlastizrady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč při svém vystoupení v Rostově na Donu | Zdroj: Reuters

Demonstrace v Kyjevě vypukly na protest proti Janukovyčově odmítnutí podepsat již připravenou dohodu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Protesty přerostly v krveprolití, které vedlo k Janukovyčově pádu v únoru 2014. Vzápětí následovala ruská anexe Krymu a vypuklo povstání proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

Ondřej Soukup: Tři roky od Majdanu

Číst článek

"Od počátku až do konce jsem byl proti použití zbraní a proti krveprolití. To byl můj zásadní postoj," zdůraznil bývalý prezident. "Ano, je možné, že se na tom (kancléř Ljovočkin) podílel. Je to možné, ale osobně jsem o tom neměl žádné důkazy a vyšetřování nic nezjistilo," řekl.

Videokonference s kyjevským soudem

Janukovyč se s kyjevským soudem spojil z oblastního soudu v ruském městě Rostov na Donu prostřednictvím videokonference. Vypovídal jako svědek v procesu s bývalými příslušníky speciální policejní jednotky Berkut, obžalovanými ze střelby do demonstrantů.

Janukovyč kritizoval ukrajinský režim. Sám je prý dál prezidentem i velitelem vojsk

Číst článek

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko využil vyhlášení přestávky v jednání soudu, aby exprezidentovi na dálku alespoň ústně sdělil, že je podezřelý z vlastizrady a z napomáhání ruské agresi proti Ukrajině. "Vzhledem k tomu, že se Janukovyč zdržuje mimo Ukrajinu, neodpovídá na výzvy a fakticky se skrývá před spravedlností, sděluji podezření ústně," vysvětlil prokurátor podle listu Ukrajinska pravda.

Legální okupace

Podle Lucenka se Janukovyč kvůli získání ruského exilu snažil budit zdání, že ruská vojska při okupaci Krymu postupují legálně. Exprezident podle něj písemně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o nasazení ruských sil na ukrajinském území. Napomáhal také ruským silám při podvratné činnosti a agresivní válce proti Ukrajině, jakož i při změně hranic.

"A teď ne jako generální prokurátor, ale jako Ukrajinec obviňuji Janukovyče, že otevřel dveře agresivní válce proti našemu státu a ničil suverenitu země, které přísahal věrnost na ústavu," zdůraznil Lucenko a připomněl, že konflikt si vyžádal životy 2263 ukrajinských vojáků a 1,7 milionu lidí přišlo o své domovy. "Za vše přijde čas odplaty," pohrozil.

Konflikt v Donbasu si podle odhadu OSN vyžádal více než 9600 mrtvých.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme