Konec geoblockingu? Online obchody nesmí omezovat zahraniční zákazníky, shodly se unijní státy

Online obchody v Evropské unii nebudou smět omezovat prodej pro zákazníky z jiných členských zemí. Na odstranění takzvaného geoblockingu při online prodeji se v Bruselu dohodli zástupci států. S opatřením, které má zrovnoprávnit postavení zákazníků v celé Unii, musí ještě souhlasit Evropský parlament.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

„Pro nás je to docela dobrá zpráva, zejména pro ty spotřebitele, protože to samotné zeměpisné blokování je neopodstatněná diskriminace uživatelů,“ uvedl po jednání náměstek českého ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl.

Pozor na slevy. Inspekce rozdala obchodníkům pokuty za 13 milionů. E-shopům neplaťte předem, radí

Číst článek

Čeští zákazníci by se tak v budoucnu už neměli setkat s tím, že jim zahraniční prodejce odmítne po internetu prodat zboží, protože jsou z jiné země.

„Když půjdete do kamenného obchodu, aby vás tam lustrovali, chtěli po vás místo bydliště nebo státní příslušnost a na základě toho vám prostě selektovali, které produkty si můžete koupit a které ne," přiblížil náměstek Bärtl, jaká praxe by měla z online obchodování zmizet.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme