Ministerstvo zemědělství blokuje podporu průmyslové zóny u Hladkých Životic. Je tam moc kvalitní půda

29. listopad 2016

Desítky pracovních míst by mohla nabídnout plánovaná průmyslová zóna u Hladkých Životic na Novojičínsku. Jenže haly a jiné objekty by měly vyrůst na zemědělské půdě u dálniční křižovatky. A právě to se nelíbí ministru zemědělství Marianu Jurečkovi, který odmítl návrh na zařazení zóny do seznamu státem podporovaných projektů. Chce najít jinou lokalitu s horší půdou.

Na 30 hektarech vedle dálnice se prohání studený vítr a poletují havrani. Pozemky dosud využívají zemědělci. Letos tady pěstovali obilí a teď tady skladují řepu. Starostka Hladkých Životic Irena Ravčuková (SNK) upozorňuje, že pozemky pod budoucí průmyslovou zónou vlastní soukromá firma. A ta čas od času obec o svých záměrech informuje.

„Obec se bude snažit, aby to byly hlavně podnikatelské aktivity nějakého nehlučného charakteru nebo něco, co by neničilo ekologii,“ říká starostka.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jsou právě pozemky u Hladkých Životic příkladem, kde by průmyslové zóny vznikat neměly. Mají totiž nejvyšší kvalitu. Zablokoval proto návrh, aby tato zóna v budoucnu dostala státní finanční podporu.

„Jsme připraveni aktivně jednat s ministerstvem průmyslu, abychom jim pomohli vytipovat lokality v katastrech, kde je méně kvalitní půda, případně kde máme i nějaké brownfieldy, areály, které by mohly posloužit jako budoucí průmyslová zóna. Nemáme ambici brzdit rozvoj podnikání, ale chceme chránit tu nejkvalitnější ornou půdu,“ vysvětluje ministr Jurečka.

Srnky na ploše budoucí průmyslové zóny Hladké Životice

Pozemky vlastní firma RVP Invest. Její jednatel Petr Mořkovský komentovat krok ministerstva zemědělství odmítl. Řekl jen, že firma zatím jistého investora do zóny nemá a o státní podporu dosud nepožádala.

Aplikace na brownfieldy

„Příští týden nabídneme široké veřejnosti webovou aplikaci, která umožní každému podívat se, kde může umístit svou investici tak, aby zabíral primárně ty nejhorší pozemky a případně, aby se podíval, kde jsou ještě nevyužité brownfieldy,“ dodává Jurečka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu návrh na zařazení pěti zón včetně Hladkých Životic přepracuje a chce jej podat na vládu ještě do Vánoc.

autor: Michal Polášek
Spustit audio