Jak se mají Romové v Evropě? EU zveřejní studii o jejich situaci

Evropská unie zveřejní nejnovější studii o situaci Romů. V minulosti v ní upozorňovala na problémy s chudobou a diskriminací, a to i v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patoracké praní prádla

Patoracké praní prádla | Foto: Jana Šustová

Velká část Romů v Evropě se stále potýká s chudobou, nedostatečným vzděláním a rasovou diskriminací. Takto hodnotí situaci romské menšiny Agentura Evropské unie pro základní práva ve svých v posledních zprávách. V Bruselu v úterý představí tu nejnovější, která vznikla na základě průzkumu mezi více než 30 tisíci Romy. Jednou ze zemí, kde agentura průzkum prováděla, byla i Česká republika.

Před několika roky označila unijní agentura české Romy dokonce za nejdiskriminovanější menšinu v Evropské unii. Problémům ale podle ní čelí Romové v celé evropské osmadvacítce.

Expert této organizace na romskou problematiku Michail Beis upozornil, že práci má v Evropě méně než třetina Romů. To vede k nárůstu jejich chudoby, ke zhoršování podmínek jejich bydlení a k dalšímu sociálnímu vyloučení příslušníků této menšiny.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme