Údaje OSN: Do Evropy zatím přišlo 372 128 migrantů, 4690 z nich nepřežilo nebo se pohřešuje

Do Evropy se letos zatím dostalo 372 128 migrantů, z toho 348 664 po moři a zbytek po souši. Celkem 4690 běženců při této cestě zahynulo nebo je pohřešováno. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která se letos v září stala přidruženou organizací OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci (ilustrační foto)

Uprchlíci (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 1.0 Generic

Po uzavření takzvané balkánské stezky vedoucí z Řecka přes země bývalé Jugoslávie na počátku letošního roku se hlavní migrační trasou stala opět ta, která vede přes Středozemní moře oddělujícího severní Afriku od Evropy.

Většina běženců se plaví z Libye na přeplněných vratkých člunech a ve vlnách je zachraňuje většinou italská pobřežní stráž. V loňském roce podle organizace při cestě po moři zahynulo 3770 migrantů.

Podle IOM do Itálie letos nejvíce mířili migranti z Nigérie, Eritreje, Gambie, Pobřeží slonoviny a Guineje. Do Řecka pak přicházejí většinou běženci ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Alžírska.

Uprchlíci podpálili tábor na Lesbu, žhářství odstartovala smrt ženy a dítěte

Číst článek

Za loňský rok se do Evropy dostalo přes milion uprchlíků. Přesná čísla se u různých agentur liší, nejnižší odhaduje IOM s 1,08 milionu lidí, oproti tomu nejvyšší odhad publikoval Frontex s 1,83 milionu imigrantů. Většina uprchlíků mířila do Německa.

Odhady se komplikují tím, že ne všichni uprchlíci jsou při nelegálních přechodech registrováni.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme