Budoucnost české armády? Měla by pořídit pozorovací i bitevní drony, řekl Zeman

Česká armáda by neměla příliš váhat s pořízením dronů, upozornil v úterý prezident Miloš Zeman. Po pozorovacích bezpilotních letounech by podle něj měla pořídit i bojové drony. Bez těchto strojů nebude plnohodnotná, dodal prezident. Česká armáda se příští rok zaměří na nábor nováčků, jejich kvalitní výcvik nebo boj proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva: náčelník generálního štábu Josef Bečvář, ministr obrany Martin Stropnický, prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Zleva: náčelník generálního štábu Josef Bečvář, ministr obrany Martin Stropnický, prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář nejprve na každoročním velitelském shromáždění zhodnotil uplynulý rok. Zdůraznil přitom zahraniční mise v Africe, na Islandu nebo v Iráku, kam by příští rok měli kromě leteckých instruktorů odcestovat i lékaři nebo ženisté.

Bečvář ale také upozornil, že je potřeba doplnit stavy, a to o 5000 lidí hlavně v pozemních jednotkách. V souvislosti s tím zmínil dlouhodobé podfinancování armády.

Své podněty na setkání zmínil také vrchní velitel ozbrojených sil, prezident Miloš Zeman. „Já se domnívám, že při úvahách (...) bychom v akvizicích o této nové technice neměli příliš váhat," uvedl v úterý prezident Miloš Zeman.

Dvě procenta HDP na obranu by Česko mohlo vydávat v roce 2025, prohlásil ministr Stropnický

Číst článek

V první vlně by podle něj měla armáda pořídit pozorovací drony. Až si tuto techniku osvojí, tak se ve druhé vlně nemusí být koupit i bitevní drony. „Armáda bez této techniky v budoucnosti nebude zcela plnohodnotná, podobně jako kdysi nebyla plnohodnotná armáda, která neměla tanky," dodal vrchní velitel ozbrojených sil Zeman.

Prezident také připomněl, že plně podporuje tendenci armády postupně zvýšit výdaje na obranu na dvě procenta hrubého domácího produktu. Součástí tohoto závazku je ale také to, aby minimálně 20 procent výdajů šlo na investice.

Podle premiéra a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky i ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je reálné, aby Česko dávalo do roku 2025 na obranu dvě procenta, jak požaduje NATO.

Rozpočet armády má příští rok narůst o pět miliard korun. Celkem tak na vybavení a provoz dostane 52,5 miliardy korun.

Velitelské shromáždění náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře k objasnění priorit a hlavních úkolů armády v roce 2017 | Foto: ČTK

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme