Kalousek přirovnal EET ke koncentračnímu táboru. Za nevhodný příměr se omluvil

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek přirovnal elektronickou evidenci tržeb ke koncentračnímu táboru. Později se za nevhodný příměr omluvil. EET začne platit od čtvrtka. Účtenky se specifickým kódem budou muset svým zákazníkům tisknout jako první hoteliéři a restauratéři. Vláda si od zavedení systému slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice ale tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference TOP09, Miroslav Kalousek

Tisková konference TOP09, Miroslav Kalousek | Foto: Martin Svozílek

Účelem elektronické evidence tržeb je podle předsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska „pouze buzerace". Jeho strana chce proto systém zrušit nebo alespoň odložit jeho spuštění do voleb.

„Budeme šťastni za každého, kdo z toho koncentračního tábora unikne, ale především chceme ten koncentrační tábor zrušit," uvedl mimo jiné Kalousek. Později se za nevhodný příměr omluvil.

Zrušení systému by podpořila také ODS. „Jednotlivé strany se předhání v předkládání výjimek k EET. ODS se tohoto trapného divadla účastnit nebude. Navrhneme celou EET zrušit,“ uvedl na Twitteru předseda strany Petr Fiala.

EET má začít v první fázi platit od prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích.
Zdroj: ČTK

Zákon o evidenci tržeb vstoupí v účinnost ve čtvrtek, jako první začne elektronicky evidovat tržby zhruba 40 tisíc podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách.

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale chce, aby byli z evidence tržeb vyjmuti živnostníci, kteří mají daň stanovenou paušálem a roční podnikatelské příjmy do 250 tisíc korun, a také platby kartou prostřednictvím internetu v e-shopech.

Babiš návrh plánuje ve sněmovně předložit ve středu jako poslanec ve formě pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka už ale avizoval, že jeho strana změny v EET při hlasování ve sněmovně nepodpoří. Naopak nejmenší koaliční strana, KDU-ČSL už minulý týden oznámila, že Babišovy návrhy podporuje.

Spor v koalici o EET

Nové změny v EET vyvolaly minulý týden roztržku v koalici. Sobotka kritizoval Babiše za to, že se změnami přišel týden před ostrým startem EET. Babišův postup označil za chaotický a neprofesionální.

Lidovci chtějí změny v EET, navrhují vyjmout farmářské trhy a malé živnostníky

Číst článek

„Strašná metoda práce min. financí Babiše. 7 dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“ napsal premiér na svém oficiálním twitterovém účtu.

Ministr financí ale kritiku odmítl. „Zásadně odmítáme komentáře politiků o chaosu. Žádný chaos není. S návrhem přicházíme proto, že přípravy vrcholí a podnikatelé konečně pochopili, že se to neodloží a že to bude fungovat, tak přicházejí návrhy z praxe,“ řekl Babiš.

Elektronická evidence tržeb (EET) | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme