Chapecoense: zelenobílá pohádka skončila v troskách letadla

Před sedmi lety hrál brazilský tým Chapecoense až čtvrtou nejvyšší brazilskou soutěž, nyní mířil k největšímu úspěchu ve své 43leté historii. K finále soutěže Copa Sudamericana, jihoamerické obdoby Evropské ligy, ale nedoletěl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense havarovalo v Kolumbii (foto z listopadu 2016)

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem Chapecoense havarovalo v Kolumbii (foto z listopadu 2016) | Foto: Associação Chapecoense de Futebol

Před pěti dny kabina Chapecoense bouřila nadšením. Po domácí remíze 0:0 klub z města Chapecó ve státě Santa Catarina postoupil do finále Copy Sudamericany. Druhé nejprestižnější klubové soutěže v Jižní Americe, obdoby Evropské ligy.

O pět dní později uživatelé sociálních sítí truchlí nad fotografií ze stejného místa. V šatně jsou tři fotbalisté, kteří nemohli na finále odletět kvůli zraněním či disciplinárnímu trestu. Ostatní místa jsou prázdná. Tři fotbalisté bojují v Kolumbii o život, zbylí o něj přišli.

Letadlo s brazilským fotbalovým týmem havarovalo v Kolumbii. Pět z 81 cestujících neštěstí přežilo

Číst článek

Chapecoense byli založeni v roce 1973 spojením dvou amatérských klubů Atlético Chapecoense a Independente. Staly se dominantním klubem v oblasti, na celostátní úrovni se ale příliš neprosazovali. V posledních letech však zažívali pohádku. Ještě v roce 2009 hrál klub až čtvrtou nejvyšší soutěž. Během pěti let ale zažil tři postupy a najednou byl, poprvé od roku 1979, v Serii A, nejvyšší brazilské soutěži.

V prvních dvou sezonách se ještě tak tak udržel na 15., respektive 14. místě, jenže letos hrál v Serii A v klidném středu a hlavně se mu dařilo v pohárech. Copa Sudamericana se hraje vyřazovacím způsobem od prvního kola. Chapecoense vyřadili mimo jiné i slavné argentinské kluby Independiente a San Lorenzo a měli hrát o titul proti kolumbijskému Atléticu Nacional.

Chtěli být brazilským Leicesterem

V týmu přitom nejsou žádné velké hvězdy brazilského či světového fotbalu. Nejznámějším hráčem je Cléber Santanta, který hrál ve Španělsku za Atlético Madrid či Mallorcu. Ze Španělska ho znal Tomáš Ujfaluši, který je teď mezi kondolujícími fotbalisty.

„Náš tým mi trochu připomíná Leicester. Tým z malého města může vyhrát velký titul. V téhle sezoně chci dosáhnout něčeho velkého. S tímhle týmem, s touhle partou,“ říkal v září trenér Caio Junior.

Cesta za úspěchem skončila předčasně, havárií cestou do Medellínu na severu Kolumbie. Z 81 členů výpravy 76 zahynulo, o život bojují 2 členové posádky, jeden novinář a 3 hráči. Jedním z nich je křídelní Alan Ruschel, který ještě z paluby stroje posílal rozesmátá selfie.

6 leteckých katastrof ve sportu. Umírali čeští reprezentanti i celé týmy

Číst článek

Místo oslavovaných hrdinů, kteří mohli proslavit Chapecoense po celém světě, jsou z fotbalistů vzpomínané oběti.

Jihoamerická konfederace CONMEBOL oznámila, že do odvolání přerušila všechny soutěže, a předseda konfederace Alejandro Domínguez se vydal na místo havárie. Hráči Barcelony i Realu Madrid drželi za oběti minutu ticha při tréninku. Kondolence poslaly hvězdy světového fotbalu, třeba anglická legenda Wayne Rooney. U stadionu Condá se fanoušci scházejí k modlitbě, ale tým chybí.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme